28 september 2015

I helgen var jag och Lisa Enquist kursledare för en grupp nya medlemmar i Socialdemokraterna. Det blev en mycket trevlig lördag och söndag. Deltagarna var verkligen engagerade vilket ledde till konstruktiva frågor och diskussioner. Tack också till Anders Härnbro, Miko Månsson och Roger Källs för bra föreläsningar. Vår Jonas Franzen höll också i ett pass om organisationen och höll i det praktiska. Det blev alltså en fin helg trots att vi tillbringade så många timmar inomhus i det vackra höstvädret.






I fredags inledde vår äldreminister Åsa Regnér sin Äldreresa i Linköping. Det var vi glada för - att hon valde att komma till Linköping på denna sin rundresa. Syftet med Äldreresan är att informera om regeringens inriktning inom äldreområdet. Men också att få diskutera med äldre, anhöriga, personal, organisationer, kommunpolitiker och andra engagerade runt om i landet inför framtagandet av en nationell handlingsplan.

I Linköping pratade vi om många olika frågor, bland annat vår modell med lättillgängligt stöd. På bilden berättar planeringsledare Elisabeth Viman om drivkrafterna bakom den så kallade Linköpingsmodellen.





23 september 2015

Förmiddag i Uppsala

Har tillbringat förmiddagen i Uppsala.

Först ett frukostseminarium om förslaget till ny översiktsplan för Uppsala. Inbjudna talare var Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala samt Göran Carlén, Uppsala kommun. Ett intressant seminarium om förutsättningar för samhällsplanering, trafikutmaningar och nya bostäder. Det finns ett stort behov av nybyggnation även i Uppsala, trots att det byggs mer här än i andra kommuner. Givande samtal också med andra deltagare på seminariet om idéer för framtiden och vad som behövs för att åtgärda bristen på bostäder i Sverige. Och vikten av blandad bebyggelse. Sedan besök på Uppsalahem, kommunens kommunala bostadsbolag. Fick en bra presentation av framgångar, förutsättningar och utmaningar när det gäller såväl bostadsbyggande som renoveringar av nuvarande bestånd. Många idéer och tankar med mig från Uppsala när jag nu sitter på tåget tillbaka till Stockholm.

22 september 2015

Igår tillbringade jag min mesta tid här. I Ekholmen för att prata äldreomsorg. Just nu genomför vårt parti en äldredialog. Jag tycker att det är så otroligt givande att få möta människor som har synpunkter och tankar om hur samhället, och i det här fallet, äldreomsorgen bör se ut. Många hade frågor om hur kommunen arbetar men också om den budget som finansminister Magdalena Andersson presenterade igår.



I Linköping och Norrköping presenterade försvarsminister Peter Hultqvist budgeten på plats. Det finns många välbehövliga satsningar och investeringar i budgeten! Byggande, utbildningsplatser för att fler ska kunna komma i arbete, skolsatsningar på barns lärande, fritidshemmen får en efterlängtad förstärkning, äldreomsorgen får statsbidrag till bemanning och det finns starka klimatinvesteringar.

För att få bra kunskap om förslagen till ny budget för Sverige:
http://www.regeringen.se/artiklar/2015/09/budgeten-for-2016-pa-fem-minuter/

Det kommer som väntat hård kritik från oppositionen. Kritik som gör skiljelinjen i svensk politik tydlig; sänkta skatter kontra kraftiga investeringar för framtiden.


Förra veckan tog jag mig inte tid att skriva något på bloggen, så jag ska försöka göra en kort sammanfattning av min tredje vecka som riksdagsledamot:

På tisdagen var det dags för riksmötets högtidliga öppnande. Och det var just vad det var - högtidligt! Det är stort att vara en av de 349 i landet som just nu har det stora förtroendet att få en plats i riksdagen. Och det där förtroendet kräver insatser av oss. Att vi tar vårt uppdrag på allvar och gör vårt allra bästa av det förtroendet.

Det var starka tal under dagen. Göran Rosenberg höll högtidstalet i Storkyrkan. Ett viktigt tal som minde om vår historia kopplat till dagens flyktingkatastrof. Det går att lyssna på talet här:

http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/hor-goran-rosenbergs-tal/

Kungen höll sitt tal. Och vår statsminister höll den för Sverige så viktiga regeringsförklaringen: http://www.regeringen.se/contentassets/dd95ef69eafa4f6dadcac0c2b7855652/regeringsforklaringen-2015.pdf

På onsdagen var det möten med Justitiedepartementet och Finansdepartementet. Civilutskottet har dessa möten ibland för att diskutera aktuella frågor. Och mitt första gruppmöte med Civilutskottet. Sedan for jag hem till Linköping och Östergötland igen.

Och så torsdag till fredag var vår Östgötabänk - riksdagsledamöterna från Östergötland tillsammans med vår ombudsman Eva Vikmång och valkretsombudsman Jonas Franzén - på Arkö för överläggningar. Det var både trevligt och väldigt konstruktivt. Bra planering för hösten.


Jonas Franzén, Eva Lindh, Mattias Ottosson, Anna-Lena Sörenson, Teresa Carvalho och Johan Andersson på väg hem från överläggningarna på Arkö.

14 september 2015

Måndagen den 14 september

Idag har höjdpunkten hittills varit att knacka dörr i Ekholmen för att prata äldrefrågor. Vi träffade många som var mycket engagerade. Alla som vi pratade med hade antingen haft en släkting som nyligen haft äldreomsorg eller också hade de själva arbetat eller arbetade inom densamma. Det var intressant att samtala.

Telefonkonferensen med styrelsen i ECAD Sverige var också givande. ECAD står för European Cities Against Drugs. 1-2 oktober kommer en mycket intressant konferens i Landskrona anordnas av Sverige mot Narkotika och ECAD gemensamt. Se program:
http://www.landskrona.se/ecad/program.aspx?pageId=19622

Det pågår också en massa arbete inför UNGASS - FN ordnar nästa år ett möte som särskilt ska behandla narkotikafrågan. Det blir ett viktigt möte för framtiden.


11 september 2015

Från Linköping till Göteborg

Började gårdagen med ett möte med SSVO:s arbetsutskott i regionhuset i Linköping. SSVO står för den samverkansorganisation vi har mellan regionen och de 13 östgötakommunerna när det gäller frågor kring vård och omsorg.

Det finns många angelägna frågor som behöver tas tag i. Och jag tror att det viktiga för att klara av våra målsättningar är att samarbeta och samverka mera. Nu känns det som om det finns väldigt goda förutsättningar för det.

Sedan satte jag mig på tåget för att åka till Göteborg. Det är alltid härligt att få komma tillbaka dit. Det är min födelsestad. Det är också den stad jag bodde i några år när jag utbildade mig till socionom. Nu lyste också solen välkomnande.

Under eftermiddagen och kvällen besökte jag och min riksdags- och utskottskollega Lars Eriksson framför allt Hisingen och Angeredsområdet.

Vi fick se exempel på områden där man byggt billigare hyresbostäder. Men också höra lite om hur planerna ser ut för att bygga nytt på Hisingen, i Frihamnen. Göteborgs stad har haft innovativa idéer där man framförallt strävat efter att bygga en levande blandad stad. Detta är tydligt uttalat: ”Den sociala dimensionen är särskilt viktig i Frihamnen. Här ska vi utforska möjligheten att skapa boende för många människor, oavsett ålder, familjesituation eller inkomst.”

Det känns viktigt för samhällsutvecklingen och för Göteborg att försöka skapa idéer och vägar för en blandad stad. Det ska bli mycket intressant att följa detta framöver.

Göteborg är som många städer en starkt segregerad stad. Vi fick besöka Gårdsten som ligger i Angered, i Nordöstra Göteborg. För femton år sedan var brottsstatistiken hög och nästan 40 procent av de då dryga 2 000 lägenheterna stod tomma. Ett miljonprogramsområde med långa rader av hus.

Det kommunala bolaget har sedan dess rustat upp och utvecklat området - de långa bruna huslängorna har putsats ljusa och gjorts om till mer attraktiva terrasshus och det har tillkommit andra boendeformer i området på senare år. Numer kan man också köpa bostadsrätt och villa i Gårdsten och därmed också gjort med möjligt med en så kallad boendekarriär i området. Men kommunen har också på andra sätt gjort insatser i området. Bland annat har bostadsbolaget skapat jobb för de som bor i Gårdsten. Styrelsen består av boende i området.

Idag ser det annorlunda ut - brottsstatistiken är lägre än genomsnittet i Göteborg, alla lägenheter är uthyrda och antalet företag har ökat starkt i området. Det verkar alltså vara ett gott exempel på vad som kan göras.

Gårdsten togs också upp som ett gott exempel av den forskare på Göteborgs universitet som vi träffade idag. Anders Törquist arbetar på institutionen för socialt arbete och forskar om bostadssegregation. Av honom fick vi lära oss mer om segregationens historia, dess utveckling och orsaker. Segregationen i Sverige har ökat kraftigt. Men vi pratade också om de goda exemplen. De ska vi ta tillvara – det går att förändra.

Bostadsbyggandet ökar nu. Det är en ökning med 33 procent jämfört med samma period 2014. Det är mycket bra – vi behöver bygga mycket för att komma åt bostadskrisen. Samtidigt måste vi ha med oss hur vi bygger den goda staden – för alla.

 
Tips:
Läs mer om SSVO här: http://www.ostergotlandsnaringsliv.se/nytt-samarbetsforum-bildat/

9 september 2015

Onsdagen den 9 september

Denna dag har präglats av fortsatt introduktion för att sätta mig in i riksdagsarbetet, fortsatt inläsning av ett av mina nya politikområden - bostadspolitiken, radiointervju med Sveriges Radio Östergötland om flyktingfrågan och Dublinförordningen samt cykel genom ett Stockholm som njöt av det vackra och varma vädret.

Jag läser att fastighetsägarna nyligen har tagit fram siffror över bostadsbyggandet. Sedan 90-talet har antalet bostadsrätter ökat långt mer än antalet hyresrätter. Bostadsrätterna har ökat med drygt 52 %, hyresrätterna med 8 % under samma tid. Dels handlar detta om byggkostnaderna och reglerna på bostadsmarknaden, bostadspolitiken och annat. Men det handlar också om den stora ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. Enbart i Stockholms kommun har antalet hyresrätter minskat med 57 000 sedan 1990.

Hyresrätten är viktig. Alla kan och/eller vill inte äga sin bostad. Det är också viktigt för samhället att det finns hyresrätter eftersom det gör det lättare för människor att flytta och byta bostad. På många håll i Sverige är bostadsbristen idag en anledning till att tillväxten i kommunerna hämmas. Vi behöver alltså en politik som underlättar byggandet av fler hyresrätter.

Bostadsbristen är idag stor i princip de flesta kommuner i Sverige. Samtidigt ser vi att bostadsbyggandet nu ökar. I Linköping till exempel är antalet påbörjade bostäder för det första halvåret i år nästan dubbelt så många som påbörjades förra året.

När jag idag kom ner till stationen för att ta tåget hem till Linköping, möttes jag av många frivilliga som var där för att möta upp de flyktingar som anländer. Jag pratade med några av Röda Korsets frivilliga och de sa att det kommit ganska många under dagen.

Det vi nu ser är den största flyktingkatastrofen i vår tid. 60 miljoner människor är på flykt. Hälften är barn. Detta kräver ett gemensamt ansvarstagande i Europa. Det pågår nu diskussioner såväl inom Europa som i Sverige. Den svenska regeringen är aktiv och har konkreta förslag. Statsminister Löfven har träffat Tysklands förbundskansler Merkel och Österrikes förbundskansler Faymann i dagarna samt bjudit in svenska partiledare för att diskutera en långsiktig politik.

Jag deltog i dag i Sveriges Radio Östergötland om flyktingfrågan och Dublinförordningen. Intervjun kan höras ca 1,21 in i programmet;

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/602967?programid=504

8 september 2015

Mitt första möte med Socialdemokratiska riksdagsgruppen idag.

Mycket av tiden ägnades åt den kommande budgetpropositionen för 2016. Vår finansminister Magdalena Andersson presenterade vilka förslag som ska föreslås för Sverige. Det verkar kunna bli en stark budget. En del av förslagen har presenterats de senaste veckorna - investeringar för jobb och utbildning. Men om ett par veckor ska helheten vara klar och läggas fram.

Flyktingfrågan diskuterades också. Det vi ser nu är den värsta humanitära katastrofen i vår tid. Människor är på flykt, flyktinglägren är enormt stora. Närmare 60 miljoner människor är på flykt i världen. Hälften är barn. På grund av den situationen har antalet asylsökande ökat. Morgan Johansson gav bra information och svar.

Tisdagen den 8 september

Tog tåget till Stockholm i morse. Fick en vacker promenad i solen den korta biten mellan stationen och riksdagshuset.

På tåget kollar jag igenom flödet på sociala medier. Det är många som skriver om de miljoner som är på flykt. Vi upprörs av bilderna och över hur det ser ut på många håll i världen. Det är med sorg vi förstår vilka fruktansvärda umbäranden människor på flykt möts av varje dag. Det är med sorg vi har läst en del inlägg som bagatelliserar situationen samt allas vårt ansvar. Därför upplever jag också att det finns ett starkt behov bland många att manifestera en annan uppfattning - att stå upp för humanismen och solidariteten.


3 september 2015

Avslutade denna dag med att cykla till Ljungsbro för ett möte med s-föreningen där. En vacker kväll för att cykla och en väldigt trevlig träff. Vi samtalade om äldre och äldreomsorg. Framför allt om framtidens äldreomsorg.

Jag känner hopp för en bra utveckling av äldreomsorgen framöver. Regeringen har startat igång arbetet för att ta fram en nationell handlingsplan för framtidens äldreomsorg och i Linköpings kommun finns det ett pågående arbete för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen.

Måste slutligen tipsa om detta klipp med Hans Rosling om hur det står till i världen:
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hans-rosling-laxar-upp-dansk-programledare-i-tv

2 september 2015

Regnbågsveckan i Linköping

Deltog på eftermiddagen i ett panelsamtal -  "HBTQ på äldre da´r". Moderator var Barbro Westerholm. Evelina Ahlsén, kommunalråd, samt Fredrik Lundén, vice ordförande i äldrenämnden, deltog också. Vi samtalade om äldre hbtq-personer, förväntningar på äldreomsorgen och vikten av utbildning och förståelse för ett gott bemötande.

Många av de äldre idag har inte kunnat berätta om sin kärlek eftersom homosexualitet var förbjudet fram till 1944 och klassades som en sjukdom fram till 1979. Även om det inte längre är förbjudet är det svårt för många att leva öppet på grund av oförståelse och fördomar.

Onsdagen den 2 september

Idag har introduktionen i riksdagens arbete fortsatt för min del. Fått lära mig om riksdagens arbete i kammaren. Till exempel har jag fått veta hur debatterna ska ske, till vem jag lämnar in en motion, en interpellation eller fråga med mera. Jag har också fått träffa några tjänstemän som arbetar för civilutskottet. Civilutskottet är det utskott där jag ska ingå under mitt vikariat som riksdagsledamot.

Nu ska jag fara hemåt Linköping igen - för att delta i en av Regnbågsveckans aktiviteter.

1 september 2015

Sen kväll i Stockholm

Tillbringat denna kväll med att bekanta mig med området där jag fram till årsskiftet ska bo några dagar i veckan. Kommit i ordning i övernattningslägenheten.

Regeringen presenterade idag satsningar på skolan. Det är verkligen välkommet!

Sjunkande kunskapsresultat och ökade skillnader mellan olika skolor och mellan elever. Så har utvecklingen sett ut under lång tid. Det är därför gott att det nu kommer satsningar på stärkt kvalitet inom utbildningsområdet.

Satsningarna innehåller bland annat tidiga insatser i skolan för de yngre barnen, stärkt kvalitet på fritids men också investeringar i yrkesutbildningar och vuxenutbildning. Totalt handlar det om 5 miljarder.

Läs mer: http://www.regeringen.se/
Första dagen på mitt nya uppdrag. Det känns stort och spännande. Jag ska under fyra månader vikariera för Johan Löfstrand i riskdagen.

Dagen idag har varit fylld av en massa praktiska spörsmål. Jag och Linus Sköld, en socialdemokrat från Norrbotten som också ska vikariera i riksdagen, fick guidning i riksdagshuset under förmiddagen. Under eftermiddagen fick jag hjälp med datorn och de olika systemen. Fått en mejladress som jag kan nås på i riksdagen. Jag har fått koll på en hel del redan idag med hjälp av trevliga och kompetenta personer.

Nu tänkte jag bege mig från mitt nya arbetsrum för att kolla in omgivningarna.