9 september 2015

Onsdagen den 9 september

Denna dag har präglats av fortsatt introduktion för att sätta mig in i riksdagsarbetet, fortsatt inläsning av ett av mina nya politikområden - bostadspolitiken, radiointervju med Sveriges Radio Östergötland om flyktingfrågan och Dublinförordningen samt cykel genom ett Stockholm som njöt av det vackra och varma vädret.

Jag läser att fastighetsägarna nyligen har tagit fram siffror över bostadsbyggandet. Sedan 90-talet har antalet bostadsrätter ökat långt mer än antalet hyresrätter. Bostadsrätterna har ökat med drygt 52 %, hyresrätterna med 8 % under samma tid. Dels handlar detta om byggkostnaderna och reglerna på bostadsmarknaden, bostadspolitiken och annat. Men det handlar också om den stora ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. Enbart i Stockholms kommun har antalet hyresrätter minskat med 57 000 sedan 1990.

Hyresrätten är viktig. Alla kan och/eller vill inte äga sin bostad. Det är också viktigt för samhället att det finns hyresrätter eftersom det gör det lättare för människor att flytta och byta bostad. På många håll i Sverige är bostadsbristen idag en anledning till att tillväxten i kommunerna hämmas. Vi behöver alltså en politik som underlättar byggandet av fler hyresrätter.

Bostadsbristen är idag stor i princip de flesta kommuner i Sverige. Samtidigt ser vi att bostadsbyggandet nu ökar. I Linköping till exempel är antalet påbörjade bostäder för det första halvåret i år nästan dubbelt så många som påbörjades förra året.

När jag idag kom ner till stationen för att ta tåget hem till Linköping, möttes jag av många frivilliga som var där för att möta upp de flyktingar som anländer. Jag pratade med några av Röda Korsets frivilliga och de sa att det kommit ganska många under dagen.

Det vi nu ser är den största flyktingkatastrofen i vår tid. 60 miljoner människor är på flykt. Hälften är barn. Detta kräver ett gemensamt ansvarstagande i Europa. Det pågår nu diskussioner såväl inom Europa som i Sverige. Den svenska regeringen är aktiv och har konkreta förslag. Statsminister Löfven har träffat Tysklands förbundskansler Merkel och Österrikes förbundskansler Faymann i dagarna samt bjudit in svenska partiledare för att diskutera en långsiktig politik.

Jag deltog i dag i Sveriges Radio Östergötland om flyktingfrågan och Dublinförordningen. Intervjun kan höras ca 1,21 in i programmet;

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/602967?programid=504

Inga kommentarer: