11 september 2015

Från Linköping till Göteborg

Började gårdagen med ett möte med SSVO:s arbetsutskott i regionhuset i Linköping. SSVO står för den samverkansorganisation vi har mellan regionen och de 13 östgötakommunerna när det gäller frågor kring vård och omsorg.

Det finns många angelägna frågor som behöver tas tag i. Och jag tror att det viktiga för att klara av våra målsättningar är att samarbeta och samverka mera. Nu känns det som om det finns väldigt goda förutsättningar för det.

Sedan satte jag mig på tåget för att åka till Göteborg. Det är alltid härligt att få komma tillbaka dit. Det är min födelsestad. Det är också den stad jag bodde i några år när jag utbildade mig till socionom. Nu lyste också solen välkomnande.

Under eftermiddagen och kvällen besökte jag och min riksdags- och utskottskollega Lars Eriksson framför allt Hisingen och Angeredsområdet.

Vi fick se exempel på områden där man byggt billigare hyresbostäder. Men också höra lite om hur planerna ser ut för att bygga nytt på Hisingen, i Frihamnen. Göteborgs stad har haft innovativa idéer där man framförallt strävat efter att bygga en levande blandad stad. Detta är tydligt uttalat: ”Den sociala dimensionen är särskilt viktig i Frihamnen. Här ska vi utforska möjligheten att skapa boende för många människor, oavsett ålder, familjesituation eller inkomst.”

Det känns viktigt för samhällsutvecklingen och för Göteborg att försöka skapa idéer och vägar för en blandad stad. Det ska bli mycket intressant att följa detta framöver.

Göteborg är som många städer en starkt segregerad stad. Vi fick besöka Gårdsten som ligger i Angered, i Nordöstra Göteborg. För femton år sedan var brottsstatistiken hög och nästan 40 procent av de då dryga 2 000 lägenheterna stod tomma. Ett miljonprogramsområde med långa rader av hus.

Det kommunala bolaget har sedan dess rustat upp och utvecklat området - de långa bruna huslängorna har putsats ljusa och gjorts om till mer attraktiva terrasshus och det har tillkommit andra boendeformer i området på senare år. Numer kan man också köpa bostadsrätt och villa i Gårdsten och därmed också gjort med möjligt med en så kallad boendekarriär i området. Men kommunen har också på andra sätt gjort insatser i området. Bland annat har bostadsbolaget skapat jobb för de som bor i Gårdsten. Styrelsen består av boende i området.

Idag ser det annorlunda ut - brottsstatistiken är lägre än genomsnittet i Göteborg, alla lägenheter är uthyrda och antalet företag har ökat starkt i området. Det verkar alltså vara ett gott exempel på vad som kan göras.

Gårdsten togs också upp som ett gott exempel av den forskare på Göteborgs universitet som vi träffade idag. Anders Törquist arbetar på institutionen för socialt arbete och forskar om bostadssegregation. Av honom fick vi lära oss mer om segregationens historia, dess utveckling och orsaker. Segregationen i Sverige har ökat kraftigt. Men vi pratade också om de goda exemplen. De ska vi ta tillvara – det går att förändra.

Bostadsbyggandet ökar nu. Det är en ökning med 33 procent jämfört med samma period 2014. Det är mycket bra – vi behöver bygga mycket för att komma åt bostadskrisen. Samtidigt måste vi ha med oss hur vi bygger den goda staden – för alla.

 
Tips:
Läs mer om SSVO här: http://www.ostergotlandsnaringsliv.se/nytt-samarbetsforum-bildat/

Inga kommentarer: