27 mars 2014

Hemtjänst som service

Sveriges radio berättar idag om en rapport från Äldrecentrum om vården av dementa och om hur hemtjänsten bör organiseras i framtiden. Utredaren Ingrid Hjalmarson föreslår en "ny syn på hemtjänst - att det ska ses som en service som alla exempelvis över en viss ålder ska ha rätt till - snarare än den behovsprövning som sker i dag av socialtjänstens biståndshandläggare". Hjalmarsson menar att hemtjänsten idag är allt för detaljstyrd och tiden för knapp och att vi hemtjänsten måste ändras till att mer möta människors behov.

Det tycker jag är mycket bra! Dock är detta att arbeta med service inom hemtjänsten inte ny. När Socialdemokraterna i samarbete med andra partier införde den så kallade Linköpingsmodellen i början av 90-talet var drivkraften just att ge människor mer egenmakt över sitt eget liv. Att få hemtjänsten på service innebär att alla över 75 år erbjuds hemtjänst som en serviceinsats utan krångliga biståndsbeslut.

Det finns fortfarande vissa oklarheter med rättsläget. Linköpngs kommun har riskerat vite. Det måste med andra ord till en översyn av lagen för fler ska kunna arbeta så som rapporten idag föreslår. Kommunerna måste kunna erbjuda sina kommuninvånare service utan biståndsbeslut.

I grunden handlar naturligtvis detta om hur vi vill möta människor. För oss socialdemokrater är det viktigt att alla ges möjligheter att själva påverka innehållet i det stöd som vi kan behöva i olika skeden i livet.


Inga kommentarer: