27 mars 2014

Hade ikväll äran att vara ordförande på Kvinnojouren och Tjejjouren i Linköpings årsmöte. Det är svårt att inte bli imponerad över allt engagemang och all tid både anställda och volontärer lägger ner. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och ett stort hot mot de drabbades fysiska och psykiska hälsa. Kvinno- och tjejjourer gör här ett viktigt arbete.

Liksom många andra kommuner i Sverige står också Linköpings kommun inför en bostadsbrist. Svårigheten att finna en bostad gör det svårt att bryta upp från en våldsam relation. Kvinnojouren har vittnat om detta. Det behövs krafttag för att bygga fler bostäder.

Det är viktigt att aldrig glömma bort barnperspektivet när det gäller våld i nära relationer. Barn som bevittnat våld far illa av en sådan livssituation. Barn ska inte behöva växa upp med en tro på att våld är ett sätt att lösa konflikter.

Den socialdemokratiska kongressen beslutade förra året att ta in våld i nära relationer som ett nationellt folkhälsomål. Det hoppas jag blir verklighet snart - det behövs insatser på många olika plan.



Den nyvalda styrelsen för Kvinnojouren och Tjejjouren i Linköping.

Inga kommentarer: