31 augusti 2011

Öringsfiske

Socialdemokraterna i Linköping vill återställa vattenflödet i den gamla strömfåran mellan Ljung och Malfors i Ljungsbro. Och samtidigt förbättra området med bättre tillgänglighet. Då skulle det också ge möjligheter till fiske. Jag träffade Stina Edlund, kommunalråd, och Birgitta Ståhl-Öckinger, vice ordförande Tekniska Verken här för drygt en timme sedan när de var på väg till en presskonferens om frågan:





Jag har ju själv bott i Ljungsbro och vet vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Jag hoppas de får gehör för frågan.

30 augusti 2011

"Satsning" på järnvägsnätet

Regeringen säger att de nu satsar 3,6 miljarder på järnvägsnätet i Sverige. Det kostar att bygga ut järnvägsnätet, 3,6 miljarder räcker knappt till halva sträckan mellan Linköping och Norrköping. Det skulle inte jag vilja kalla satsning.

En tisdag i augusti

Imorse var jag på en skola och träffade en klass 8. Pratade Linköping som ungdomsstad. Det var himla kul. De hade flera frågor till mig om hur det är att vara politiker och vilka besut som vi fattar. Jag fick också många svar på vad de tänker om Linköping.

Efter skolbesöket blev det ett hopp i sakpolitiken - från ungdomsfrågor till frågor om boenden för äldre. Jag träffade lite folk för att prata seniorboenden. Jag kan konstatera att det behövs en strategi för äldreboenden generellt - nationellt och i vår egen kommun. Många står i kö till servicelägenheter, en allt längre kö. De vill ha ett mellanalternativ. De behöver ett besked om huruvida de fkan örvänta sig en plats i en servicelägenhet eller ej.

På eftermiddagen var det sedan dags för höstens första kommunfullmäktige. Bland annat fick min socialdemokratiske partikollega Mikael Sanfridsson svar på sin motion om buller. Mikael har engagerat sig i bullers effekt på hälsan.

Prioriteringar

Anders Ygeman, socialdemokratisk ordförande i Trafikutskottet, fick frågan om var socialdemokraterna skulle få pengar till att investera i järnväg.

Han svarade:"Vi vill investera i svensk framtid före att halvera momsen för en Toast Skagen."

29 augusti 2011

Kapacitetsbrist järnvägen

Det finns ett stort behov av att bygga ut järnvägen i Östergötland. Det är redan idag en kapacitetsbrist. Men, det behovet har regeringen ingen förståelse för. Det behövs en politisk påverkan nu.

26 augusti 2011

Fredagskväll

Sitter på tåget hem från Uppsala. Har varit där över dagen för ett styrelsemöte med föreningsstyrelsen i konsumentföreningen Svea. Vi har diskuterat motioner till höststämman, hur vi ska kunna jobba med Fairtrade i butikerna med mera. Det var som vanligt kul.

Men, nu är jag som sagt på väg hem till Linköping med tåget. Imorgon samlas vi en massa socialdemokratiska förtroendevalda från kommun och landsting. Det blir kul att träffa alla och prata politik.

25 augusti 2011

Morot elller piska

Hörde igår om en studie som gjorts om motivation. Kan vi motivera människor till att prestera bättre? Fungerar det med traditionella belöningsmetoder?

Studien visar att traditionella belöningsmetoder (att få belöning om man utför något på kortast möjliga tid och "straffas" om man inte uppnår betinget) fungerar bara om det till exempel handlar om att flytta saker från ett ställe till ett annat. Men, om uppgiften handlar om kreativitet fungerar inte traditionella belöningsmetoder alls. Det hämmar istället kreativiteten, särskilt om det bara är piska och inget annat. Det har de som läst sociologi redan hört. Jag har tidigare själv läst om ett antal studier som visar att det som verkligen medför ökad produktivitet är till exempel förbättringar i arbetsmiljö och trygghet. Inte minst är det stimulerande att jobba eller studera med människor som är engagerade, som kommer med andra infallsvinklar. Att få göra skillnad.

Vi kan ju fundera på vad denna forskning skulle medföra när det gäller utbidlningspolitiken, betygssystemet. Själv anser jag att betyg bör vara mer ett verktyg än en metod att stimulera.

Men, nu är det mörkt i stadshuset och mörkt därute. Det är dags att gå hem.

Fokus på Fairtrade

På förmiddagen hade vi ett kort möte (två tjänstemän och två politiker) för att planera höstens Faritrade-aktiviteter. Under vecka 41 och 42, den 10-23 oktober, är det Fairtrade-fokus-veckor runt om i Sverige. Detta för att just sätta fokus på frågorna och öka medvetenheten. Det är viktigt.

Linköpings kommun är en Fairtrade City sedan 2007. Det innebär att vi ska vara en kommun som engagerar sig för etisk konsumtion.

24 augusti 2011

Gårdsförsäljning av alkohol

Regeringens utredare har lagt fram ett förslag om gårdsförsäljning. Bakgrunden är att kunna utveckla landsbygdsturismen. Utredningen förslag innebär dock att det även för andra än lokala producenter på landsbygden ska tillåtas sälja alkohol. Förslaget blev långtgående eftersom svenska och utländska vinproducenter tillåts sälja både sina egna och andras vin, sprit eller öl. Det blir ett nytt sätt att sälja alkohol vid sidan av Systembolaget. Många av de stora remissinstanserna har kritiserat utredarens förslag.

Vad finns det då för argument mot gårdsförsäljning?
- Det är ett avsteg mot de principerna i svensk alkoholpolitik. Vad händer om vi börjar bryta isär alkoholmonopolet?
- Det medför risk för negativa konsekvenser för folkhälsan med ökning av alkoholrelaterade problem.

Den borgerliga majoriteten verkar inte helt enig i denna fråga. Vi får se vad regeringen kommer föreslå. Jag anser att det är viktigt för folkhälsan att vi gör vad vi kan för att minska alkoholkonsumtionen.

Vad ska hända med Saab?

Återigen kommer Saab-anställda stå utan lön. Man undrar hur länge det ska kunna gå och vad som kommer att hända. Kommer Saab att kunna fortsätta som företag? Vi har hört så många gånger att det nu "är sista chansen för Saab". Ett stort antal anställda måste gå med hjärtat i halsgropen. Ska de ha något arbete kvar. Undrar vad ledningen har för planer och vad den svenska regeringen tänker.

Höstväder

Tittar ut genom fönstret för att få en hint om det är läge att ta på sig koftan eller inte. Inte blir jag klokare av det. En person går i kortärmat och shorts, en annan går i höstjacka och huttrar..

23 augusti 2011

Konsumentföreningen Svea/Coop i Norrköping

Jag har sedan drygt ett år tillbaka äran att sitta i Konsumentföreningen Sveas styrelse. Det är spännande. Särskilt eftersom det berör flera av mina intresseområden; fair trade och ekologiskt, konsumentfrågor, bistånd genom Vi-skogen.

I lördags var jag i Norrköping för att se familjedagen som Coop/Konsumentföreningen Svea höll i under Augustifesten. Det var kul. En massa olika aktiviteter. En mamma berättade att hennes barn tyckte att familjedagen var lika rolig som julafton.




Debatt/seminarium om daglig verksamhet

Fick just en inbjudan till debatt om daglig verksamhet i Linköpings kommun i oktober. Det tycker jag låter mycket spännande. Vi behöver diskutera mer om innehåll och former för daglig verksamhet. Vad är bra för brukaren?

Lärdomar

Som politiker får man verkligen möjligheten att lära sig mycket om många olika saker. Idag till exempel har jag fått förmånen att lära mig mer om människor, samhället och funktionsnedsättningar av en kvinna som forskat inom området.

Det finns verkligen mer att lära mig upptäcker jag samtidigt. Besök att göra, litterautr att läsa.

19 augusti 2011

Ett tips

Igår kväll såg jag ett program på Kunskapskanalen som min pappa hade tipsat mig om. Han berättade att han hade blivit så gripen. Detsamma blev jag.

Författarinnan Chimamanda Adichie pratar om riskerna med att vi ofta ser så ensidigt på olika kulturer och människor. Att det i sig gör att vi berövar människorna dess värdighet. Men, jag gör inte hennes ord rättivsa, se istället klippet nedan.

http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story.html

17 augusti 2011

Hastverk av borgerliga majoriteten

I lördagens Östgöta Correspondenten intervjuas ordförande Jan-Willy Andersson och socialdemokratiske vice ordföranden Ali Hajar om de aktuella upphandlingsbesluten när det gäller ett antal äldreboenden.

Vi socialdemokrater har i äldrenämnden framfört kritik mot den borgerliga majoritetens upphandlingsform. Majoriteten har tagit bort ett antal krav som vi tycker är självklara för att hålla hög kvalitet för de boende. Det resulterade i väsentligt billigare äldreomsorg för kommunen. Andersson är övertygad om att detta inte alls påverkar kvaliteten.

När beslut om utförare skulle fattas, fattade äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson själv besluten.
"Det hade inte varit meningsfullt med en diskussion", säger Andersson i en kommentar i tidningen. Ett uttalande som jag tycker är respektlöst mot demokratin och mot ledamöterna i nämnden - även mot sina egna.

Intressant om korttidsfrånvaro

Idag träffade vi personalutskottet i Norrköping. För att utbyta erfarenheter och kunskaper. Norrköping berättade om ett intressant projekt där de tittat närmare på korttidsfrånvaro. Det var spännande att få höra och flera saker som vi kan lära oss av.

16 augusti 2011

Hjälpen når inte fram

Människor i Somalia svälter. Hjälpsändningar har kommit fram till landet, men de når inte människorna. Varför kan man undra? Jag läste imorse att hjälpen måste samordnas bättre - organisationen fungerar inte. Och säkerhetsläget är illa. Jag hoppas innerligt att detta löses. För samtidigt lider miljontals människor.

9 augusti 2011

Högkostnadsskyddet

Förslaget om att höja högkostnadsskyddet med sammanlagt på 600 kronor har mött stor debatt, bland annat på Facebook. Igår kom ärendet upp i Linköpings kommun.

Vi socialdemokrater reserverade oss mot beslutet att tillstyrka en höjning. Miljöpartiet och vänsterpartiet ställde sig också bakom vår reservation. Bakgrunden till vår protest är följande;

- Förslaget har lagts fram utan någon konsekvensbeskrivning.
- Utsatta grupper riskerar att återigen drabbas av försämringar.
- Kostnader flyttas återigen över till kommunen. Många fler kan behöva söka ekonomiskt bistånd.
- Kommunens intäkter minskar.

Remisstiden har också varit orimligt kort, vilket klart minskar kommunernas och andra remissinstansers möjlighet att utreda konsekvenserna ordentligt.


8 augusti 2011

Tillgänglighet i Linköpings kommun

Idag var det så dags för höstens första planeringsutskott.

Bland annat togs den viktiga frågan om tillgänglighet upp. Det har hänt en hel del på det här området i Linköping. Men, det finns mycket kvar. Om vi ska kunna prata om valfrihet och välfärd för alla, måste det också innebära något. Handikapptoaletter och skolor är de områden kommunen måste prioritera. Och vi måste trycka på bolagen att ta ett stort ansvar.

Då måste vi kommunpolitiker, som är ägare av bolagen, vara ännu tydligare med vad vi förväntar oss. Till exempel ville vi att Lejonfastigheter skulle vara ledande när det gäller tillgänglighet och åtkomst till sina lokaler. Det röstade den borgerliga majoriteten emot.

4 augusti 2011

Semestrarna snart slut

Det känns att semestertiderna snart är slut. Om inte annat börjar det märkas i mejlboxen.

För egen del är känslorna blandade. Vi har haft en fantastiskt rolig och skön ledighet. Samtidigt är jag en av de lyckliga som har ett jobb och jag tycker att mitt jobb är väldigt roligt och spännande. Det är väl så livet är. Ofta både och.