25 augusti 2011

Morot elller piska

Hörde igår om en studie som gjorts om motivation. Kan vi motivera människor till att prestera bättre? Fungerar det med traditionella belöningsmetoder?

Studien visar att traditionella belöningsmetoder (att få belöning om man utför något på kortast möjliga tid och "straffas" om man inte uppnår betinget) fungerar bara om det till exempel handlar om att flytta saker från ett ställe till ett annat. Men, om uppgiften handlar om kreativitet fungerar inte traditionella belöningsmetoder alls. Det hämmar istället kreativiteten, särskilt om det bara är piska och inget annat. Det har de som läst sociologi redan hört. Jag har tidigare själv läst om ett antal studier som visar att det som verkligen medför ökad produktivitet är till exempel förbättringar i arbetsmiljö och trygghet. Inte minst är det stimulerande att jobba eller studera med människor som är engagerade, som kommer med andra infallsvinklar. Att få göra skillnad.

Vi kan ju fundera på vad denna forskning skulle medföra när det gäller utbidlningspolitiken, betygssystemet. Själv anser jag att betyg bör vara mer ett verktyg än en metod att stimulera.

Men, nu är det mörkt i stadshuset och mörkt därute. Det är dags att gå hem.

Inga kommentarer: