25 februari 2011

Valet i Uganda

För ett år sedan, vid den här tiden, hade jag förmånen att få följa med ett utvecklingsprojekt till Uganda. Det var en fantastisk upplevelse. Redan då hade registrering och val påbörjats inför det val som nu i dagarna hållits och slutförts i Uganda. En dag fick jag tillfälle att prata med några valarbetare som satt i skuggan under ett träd utanför staden Entebbe. Vi diskuterade politik och demokrati.

Nu har den ugandiska valmyndigheten offentliggjort valresultatet. President Museveni verkar stå inför ytterligare minst fyra år vid makten. Valprocessen ifrågasätts internationellt. Bland annat konstaterar EU:s valobservatörer att många ugandier inte har kunnat nyttja sin demokratiska rätt att välja på grund av organisatoriska brister och oppositionen har inte getts de rätta möjligheterna.

År 1971 genomfördes en militärkupp i Uganda och Idi Amin tog makten. Under Amins styre förföll Uganda och dess folk led av ohyggliga förhållanden och terrror, fram till 1979. Den nuvarande presidenten Museveni tog makten 1986. Sedan Idi Amins fall har människor fått det bättre och många förbättringar har genomförts. Bland annat reformerades utbildninssystemet - alla barn ska nu gå i skolan. Samtidigt är Uganda fortfarande ett av världens fattigaste länder och har stora problem att brottas med, bland annat när det gäller mänskliga och demokratiska rättigheter. President Museveni har blivit allt mer ifrågasatt eftersom han inte anses leda landet på ett demokratiskt sätt. Valet 2006 gick inte rätt till. Om inte Ugandas folk den här gången heller har fått välja sin ledare, är det verkligen sorgligt.



22 februari 2011

Valfrihet inom äldreomsorgen

Såg att Corren idag skrivit om situationen inom äldreomsorgen. Tolv avtalsområden står nu utan avtal - ingen har lämnat anbud. Om bland annat detta har Ali Hajar, Monica Sjösten och jag skrivit en interpellation.

Se länk: http://www.linkoping.se/sv/Demokrati-politik/Kommunfullmaktige/Motioner-och-interpellationer/Motioner-och-interpellationer-2011/

Vi vill få svar på ett antal frågor. Vi vill höra om majoriteten kommer att utvärdera situationen (som vi har krävt under lång tid). Vi vill höra vad den borgerliga majoriteten drar för slutsatser och hur de tänker gå vidare med valfrihetssystem och upphandlingar inom äldreomsorgen.

Vi Socialdemokrater tycker att det är självklart att äldre måste få bestämma över sin egen vardag. Jag anser dock att valfriheten är för begränsad om det enbart handlar om att kunna välja utförare. Det borde också kunna vara möjligt att välja innehåll. Innehåll och kvalitet i insatserna.

21 februari 2011

Vård till papperslösa

Det har pågått en debatt om vård eller inte vård till papperslösa. Den har pågått på debattsidor men tydligen också i landstingsfullmäktige.

Jag anser att det är en mänsklig rättighet att få vård när man behöver det. Jag har till exempel mött svårt sjuka människor som fått avslag men av olika anledningar inte har möjlighet att återvända till det land de utvisats till. Jag anser inte att en persons rättsliga status ska inverka på möjligheten att få vård, det är att stå upp för alla människors lika värde och rättigheter.

15 februari 2011

Kriskommissionens rapport

Igår fick jag Socialdemokraternas krisrapport. Jag har inte hunnit läsa igenom den ordentligt ännu. Men, jag är så glad att vi nu verkar kunna börja prata nationella frågor, framtid och socialdemokratisk politik igen. Nu väntar jag bara på vår extrakongress i mars, så att vi verkligen kan sätta fart.

Hurra för praktikplatser

I mars 2010 skrev jag och min partikollega Susanne Wallberg en motion tillsammans. Den handlade om att vi vid upphandlingar borde skriva in krav på utföraren att erbjuda praktikplatser. Mycket av vår kommunala verksamhet är utlagd på privata utförare och vi kan enbart genom krav vid upphandling styra hur vi vill att verksamheten ska utföras. Praktikplatser är viktigt för många. Det är ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden, att öva det svenska språket eller att få arbetsplatsförlagd utbildning inom sin gymnasieutbildning.

Därför var det idag extra roligt att vara på kommunfullmäktige. Vi fick nämligen bifall till vår motion om krav på praktikplatser. Det känns härligt!

11 februari 2011

Minska matsvinnet!

För ett par år sedan skrev jag en motion tillsammans med Annika Lillemets, mp, om att kommunen ska anstränga sig för att minska matsvinnet. Nu står det inskrivet i kommunens kost- och måltidspolicy. Det är jag glad för - för miljöns skull.

Ett stort steg för att minska matsvinnet, är att laga mer mat nära. Det visar flera studier. Det vore inte bara bra för miljön, också för boenden inom våra verksamheter och barnen på förskolorna.

9 februari 2011

Sjukförsäkringen

Det blir inga egentliga förändringar i sjukförsäkringssystemet, meddelades det från regeringshåll idag.

De rödgröna har försökt ta initiativ för att åtminstonde ta tag i några av de mest akuta problemen. Men, icke. Inte ens Kristdemokraterna - som har gjort utspel i frågan den senaste tiden - ställer upp på att driva frågan om ändringar i försäkringen, verkar det som.

7 februari 2011

För höga löner?

Finansminister Anders Borg har framfört att han tycker att lägstalönerna är för höga, bland annat för de som arbetar inom handeln. Jag häpnar.

Jag kan inte veta vad Anders Borg är ute efter, men jag som Socialdemokrat vill i alla fall inte acceptera ett låglönesamhälle.

Kristdemokraterna och centerpartiet

"Det kostar på för småpartierna att sitta i regeringen", sas det på Aktuellt för en stund sedan. Kristdemokraterna kanppt 3% och Centerpartiet knappt 4%. Frågan är vad som kommer hända inom alliansen. Hur kommer det att gå med uppgörelser mellan partierna, nu när de mindre partierna måste profilera sig?

Kristdemokraterna går nu ut och talar om att de vill ändra de nya reglerna i sjukförsäkringen. När jag hör det minns jag en radiointervju med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund för knappt ett år sedan. Han försvarade sjukförsäkringsreglerna och sa att han var stolt. Nu verkar han inte vara så stolt längre.

Det är naturligtvis bra om Kristdemokraterna ändrar sig, om det kan innebära att sjukförsäkrningsfrågan får en ny debatt. Det är inte värdigt ett land som Sverige att svårt sjuka människor tvingas ut ur ett försäkringssystem, att de inte får det stöd man så väl behöver.

3 februari 2011

Kompetensutveckling inom äldreomsorgen

Fick idag lära mig mer om forsknings- och utvecklingarbete inom vård, omsorg och socialt arbete. Det finns så oerhört mycket intressant att lära sig mer om.

Bland annat fick jag en skrift om kompetensutveckling inom äldreomsorgen. Det är en fråga som vi socialdemokrater har drivit på om här i Linköpings kommun. Med rätta. Det är viktigt att ta vara på den kompetenta personal som finns inom äldreomsorgen och ge personalen möjligheter till utveckling inom sitt kunskapsområde. Det är avgörande för hur vi vill se äldreomsorgen i framtiden.

1 februari 2011

Särskolan

Vi har under den senaste veckan fått höra om flera sorgliga öden. Barn som felaktigt blivit placerade i särskolan. Det är sorgligt eftersom det inte enbart påverkar dem i sin skolgång utan också i arbetslivet framöver.

Under de senaste åren har andelen som placerats i särskolan ökat kraftigt. På tjugo år har andelen i särskolan ökat från 0,8 % till 1,4 %. Det är en dramatisk ökning.

Jag tror att vi återigen behöver ha en förnyad diskussion om särskolan. Många trivs i särskolan och personalen gör ofta ett fantastiskt bra jobb. Det har jag sett på nära håll här i Linköpings kommun till exempel. Men, vi Socialdemokrater tror på att vi i de allra flesta fall kan ge stöd till eleverna i verksamheten. Ökat tidigt stöd.