25 februari 2011

Valet i Uganda

För ett år sedan, vid den här tiden, hade jag förmånen att få följa med ett utvecklingsprojekt till Uganda. Det var en fantastisk upplevelse. Redan då hade registrering och val påbörjats inför det val som nu i dagarna hållits och slutförts i Uganda. En dag fick jag tillfälle att prata med några valarbetare som satt i skuggan under ett träd utanför staden Entebbe. Vi diskuterade politik och demokrati.

Nu har den ugandiska valmyndigheten offentliggjort valresultatet. President Museveni verkar stå inför ytterligare minst fyra år vid makten. Valprocessen ifrågasätts internationellt. Bland annat konstaterar EU:s valobservatörer att många ugandier inte har kunnat nyttja sin demokratiska rätt att välja på grund av organisatoriska brister och oppositionen har inte getts de rätta möjligheterna.

År 1971 genomfördes en militärkupp i Uganda och Idi Amin tog makten. Under Amins styre förföll Uganda och dess folk led av ohyggliga förhållanden och terrror, fram till 1979. Den nuvarande presidenten Museveni tog makten 1986. Sedan Idi Amins fall har människor fått det bättre och många förbättringar har genomförts. Bland annat reformerades utbildninssystemet - alla barn ska nu gå i skolan. Samtidigt är Uganda fortfarande ett av världens fattigaste länder och har stora problem att brottas med, bland annat när det gäller mänskliga och demokratiska rättigheter. President Museveni har blivit allt mer ifrågasatt eftersom han inte anses leda landet på ett demokratiskt sätt. Valet 2006 gick inte rätt till. Om inte Ugandas folk den här gången heller har fått välja sin ledare, är det verkligen sorgligt.



Inga kommentarer: