14 november 2016

Tillbringade dagen i Ödeshög och kvällen i Finspång.

I Ödeshög fick jag möjligheten att besöka Fridtjuv Bergsskolan och Lysingsskolan. Det var en mycket rolig och intressant dag. Besökte förberedelseklass och några klasser i svenska och textilslöjd, pratade skolutveckling, utmaningar, digitalisering och internationalisering med skolledare lärare och elever. Har under hösten besökt ett antal skolor i sex olika kommuner i Östergötland. Tänker sätta mig och samla ihop mina intryck.

Efter besöket i Ödeshög for jag vidare till Finspång för att prata migration och etablering. Vi diskuterade dagens förutsättningar och hur vi vill ha det i framtiden. Det var mycket givande diskussioner.


8 november 2016

Vinster i skolan? Läs artikel av ministrarna Anna Ekström, Ardalan Shekarabi och Gustav Fridolin här: http://www.svd.se/ministrar-vinstjakt-far-inte-styra-skolan/om/vinster-i-valfarden-7GmE

Måndag i Vadstena

Under gårdagen fick jag möjlighet att besöka olika verksamheter och platser i fina Vadstena.

Petrus Magni skola är en skola som fått uppmärksamhet för sina goda resultat och engagemang för eleverna. Fick smakprov på det under mitt besök på skolan igår tillsammans med Göran Faltgren som är S och ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Bland annat berättade rektor och lärare om det Livsstil 2000-projekt som skolan startade 1996. Projektet handlar om att arbeta aktivt med ANDT-frågor genom framför allt friskvårdsinsatser och trivselaktiviteter.

När jag under eftermiddagen fick träffa Anders Hedeborg och Desireé Forsén som är engagerade socialdemokratiska politiker, pratade vi mycket om hur kultur och samhällsbyggnad kan utveckla Vadstena. Med på en av träffarna var också Bengt-O Petersson, som är ordförande i Konsensus. Det var spännande att få höra om idéer och visioner för Vadstena.

Slutligen fick jag besöka det nyöppnade och fina LSS-boendet Konvaljen. Vi visades runt av boende och av verksamhetschef Henrietta Larsson.



Anders Hedeborg, Desireé Forsén och Henrietta Larsson i det trevliga och stilfula Konvaljen.



Lyssnat till delar av den presskonferens som Ilmar Reepalu och Ardalan Shekarabi just hållit. Det har varit en intressant utredning som haft i uppdrag att utreda en vinstbegränsning och hur civilsamhället kan stärkas.

Utredningen föreslår bland annat en begränsning av vinstuttag för företag i offentligt finansierad välfärdsverksamhet samt starkare krav på tillstånd och uppföljning. Vidare har utredningen tagit fram ett antal förslag för att öka möjligheterna för civilsamhället.

Det är viktigt att ha ordning och reda i välfärden. De pengar som vi avsätter för välfärd, utbildning och andra samhällsinsatser ska gå till det som de är avsedda för. Samtidigt måste vi fortsätta satsa på att stärka kvaliteten.

Nu har utredningen lämnats över till regeringen och innan beslut fattas ska utredningen skickas ut på remiss. Det blir spännande att följa detta!

3 november 2016

Hög kvalitet inom äldreomsorgen

Igår besökte jag demensarbetslaget DAL City - ett team inom hemtjänsten med särskild kompetens för att ge människor med demens eller minnessvårigheter stöd och trygghet. Fick träffa verksamhetschef Marie Svensson och samordnare Jennie Sandström. Vi pratade om vad som fungerar bra med dagens äldreomsorg för personer med demens och vad som kan och behöver utvecklas. Det var en inspirerande stund.



För att utveckla äldreomsorgen behöver kompetensen inom vården för demens eller minnessvårigheter stärkas, men också samordnas. Linköpings kommun har på många sätt kommit långt och har länge varit en förebild runtom i landet. Det demensarbetslag som jag igår besökte är ett exempel på detta.

Handledning och fortbildning är exempel på områden som behöver utvecklas på många ställen. Tror också att det är dags att vi utvecklar ett nationellt system för utbildning inom vård och omsorg där specialistkompetensen ingår. Om detta har vi riksdagsledamöter lagt en motion till riksdagen. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H402964

Hemtjänsten är en verksamhet inom äldreomsorgen som får alldeles för lite uppmärksamhet. Det är ett roligt men också många gånger ett svårt arbete som kräver kompetens och bra förmåga att möta människor och se deras behov. För att klara kompetensförsörjningen inom hemtjänsten måste vi hjälpas åt. Marie och Jennie hade flera tankar som de skickade med mig om vad vi kan göra för att fler ska vilja arbeta inom hemtjänsten. Och senare på dagen, när jag fick träffa Camilla Scharff och Teresa Svensson som är affärsområdeschef respektive biträdande affärsområdeschef på Leanlink, fick jag än fler medskick och idéer. De ska jag nu ta med till mina kollegor i riksdagen och kommunen.

Jag får ofta frågor om hur vi ska göra med servicehusen i Linköpings kommun. Idag kan det finnas flera olika utförare på ett och samma servicehus och det tas ofta fram som en svårighet, bland annat i äldreombudsmannens rapport. I koalition för Linköpings samverkansprogram står det:
"Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet."

Många av de som arbetar med äldreomsorg runt om i landet nämner ofta den metod med levnadsberättelser som utvecklades i Linköping. Om du är mer intresserad av detta, läs Bertha Ragnarsdottirs bok Här är ditt liv, Greta Pettersson.