3 november 2016

Hög kvalitet inom äldreomsorgen

Igår besökte jag demensarbetslaget DAL City - ett team inom hemtjänsten med särskild kompetens för att ge människor med demens eller minnessvårigheter stöd och trygghet. Fick träffa verksamhetschef Marie Svensson och samordnare Jennie Sandström. Vi pratade om vad som fungerar bra med dagens äldreomsorg för personer med demens och vad som kan och behöver utvecklas. Det var en inspirerande stund.



För att utveckla äldreomsorgen behöver kompetensen inom vården för demens eller minnessvårigheter stärkas, men också samordnas. Linköpings kommun har på många sätt kommit långt och har länge varit en förebild runtom i landet. Det demensarbetslag som jag igår besökte är ett exempel på detta.

Handledning och fortbildning är exempel på områden som behöver utvecklas på många ställen. Tror också att det är dags att vi utvecklar ett nationellt system för utbildning inom vård och omsorg där specialistkompetensen ingår. Om detta har vi riksdagsledamöter lagt en motion till riksdagen. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H402964

Hemtjänsten är en verksamhet inom äldreomsorgen som får alldeles för lite uppmärksamhet. Det är ett roligt men också många gånger ett svårt arbete som kräver kompetens och bra förmåga att möta människor och se deras behov. För att klara kompetensförsörjningen inom hemtjänsten måste vi hjälpas åt. Marie och Jennie hade flera tankar som de skickade med mig om vad vi kan göra för att fler ska vilja arbeta inom hemtjänsten. Och senare på dagen, när jag fick träffa Camilla Scharff och Teresa Svensson som är affärsområdeschef respektive biträdande affärsområdeschef på Leanlink, fick jag än fler medskick och idéer. De ska jag nu ta med till mina kollegor i riksdagen och kommunen.

Jag får ofta frågor om hur vi ska göra med servicehusen i Linköpings kommun. Idag kan det finnas flera olika utförare på ett och samma servicehus och det tas ofta fram som en svårighet, bland annat i äldreombudsmannens rapport. I koalition för Linköpings samverkansprogram står det:
"Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet."

Många av de som arbetar med äldreomsorg runt om i landet nämner ofta den metod med levnadsberättelser som utvecklades i Linköping. Om du är mer intresserad av detta, läs Bertha Ragnarsdottirs bok Här är ditt liv, Greta Pettersson.

Inga kommentarer: