6 september 2016

Tisdagen den 5 september

Under förmiddagen besökte jag Platengymnasiet i Motala kommun tillsammans med ansvarigt kommunalråd Niclas Rudberg. Det blev ett intressant och roligt besök på Introduktionsprogrammet och Gymnasiesärskolan. Härligt att återigen få träffa engagerad personal och elever.



I Stockholm ikväll för första mötet med riksdagsgruppen efter sommaren. Nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad höll sitt första tal till riksdagsgruppen, sedan talade partiledare Stefan Löfvén och finansminister Magdalena Andersson.

Stefan Löfvén talade om framtiden men också historien. Intressant är betraktelsen att sedan 1976 har borgerliga partier styrt vid tre olika tillfällen och varje gång lämnat över med arbetslöshet och dåliga statsfinanser. Även denna gång har den Socialdemokratiskt ledda regeringen förbättrat statsfinanserna kraftigt och vi ser en mycket stark utveckling på arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden väntas nästa år bli den högsta på 25 år. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år. Samtidigt är det fortfarande allt fler arbetsgivare som har svårt att rekrytera. Detta gäller särskilt den offentliga sektorn.

Riksdagsgruppen diskuterade sedan den kommande budgeten. Något av innehållet har presenterats, bland annat välfärdsmiljarder till kommuner och landsting, fler utbildningsplatser för fler lärare och att deltidsarbetslösa ska kunna få a-kassa dubbelt så länge som nu. Idag presenterade också regeringen en historisk satsning på klimat- och miljöområdet. Bra satsningar!

Anställda inom bemanningsbranschen råkar ut för olyckor på jobbet dubbelt så ofta, rapporteras det. Nu ska Arbetsmiljöverket granska detta och ta reda på varför. En ledsam statistik men ett bra beslut av verket att ta tag i frågan.

Och så här en länk till en artikel av Jesper Bengtsson som funderar över Sara Skyttedals kandidatur till kommunalråd för Kristdemokraterna i Linköpings kommun.
http://tankesmedjantiden.se/lokaldemokratin-utarmas/

Inga kommentarer: