8 juli 2016

Vad är viktigast med skolan?

Vid lunchen pratade min dotter och jag om skolan. "Viktigast är att man trivs, annars kan man ju inte lära sig någonting." sa min kloka dotter.

Och målet med en skola för alla är viktig att hålla fast vid. Att elever känner sig trygga och får med sig en lust att lära. Barn och unga som har svårigheter i skolan måste få det stöd och den hjälp som behövs. Det kan handla om specialpedagogiska kompetenser, men också sociala insatser. Varje barn måste ges de bästa förutsättningarna att utvecklas maximalt utifrån sina förutsättningar oavsett föräldrarnas utbildningsnivå, modersmål, inkomster, kön, etnicitet eller funktionsnedsättning.

Fler har också anställts i skolan för att lärare ska ges mer tid med eleverna. Idag är 13000 fler anställda i skolan än för två år sedan. Det gynnar de barn som behöver extra stöd för att nå målen, men även de barn som har lätt för sig och behöver mer stimulans.

7 juli 2016

Almedalen

Tillbaka igen efter några dagar i det bubblande Almedalen. Dagar fyllda av sjukförsäkring, pensioner, familjepolitik och migration som ingår i mitt nya utskotts ansvarsområde. Men även utbildningsfrågor, bostäder och social- och äldrefrågor som jag också brinner för. Jag har ny kunskap, nya bekantskaper och givande samtal med mig hem.

Det tal som vår statsminister Stefan Löfvén höll i Almedalen i tisdags kväll var fantastiskt. Ideologiskt, roligt och medryckande. Att det var så god stämning, att solen sken och att publikrekord slogs gjorde det hela än bättre. Jag är stolt socialdemokrat.

Om du missade talet finns det här:
http://www.svtplay.se/video/9385972/partiledartal-i-almedalen/partiledartal-i-almedalen-5-jul-19-00

Jag är ju inte alltid så bra på att komma ihåg att ta fram kameran, men här är några spridda bilder:




1 juli 2016

Igår fick jag möjlighet att besöka Migrationsverket i Norrköping under dagen. Fick lära mig mycket, träffa engagerade och kunniga personer som arbetar på "verket".

Migrationsverket har utökat sin verksamhet väldigt mycket. Sverige har ju tagit emot 163 000 asylsökande under föregående år, varav de flesta kom under de sista månaderna på året. Därför har man också i Norrköping anställt ett stort antal personer och utvecklat verksamheten. Jag fick med mig många berättelser som hur det är att arbeta på Migrationsverket, svårigheter och möjligheter.

Imorse var jag med i Sveriges Radio Östergötland för att prata om de nya reglerna i Lagen om mottagande av asylsökande. Riksdagen har beslutat att förkorta tiden för rätten till bistånd för vuxna utan barn som fått avslag på sin asylansökan och beslutet inte längre går att överklaga. Det väcker självklart frågor och jag försökte svara på de frågorna.
Vilken intressant, rolig och ibland utmanande vecka jag haft. Igen. Som politiker tycker jag att det ofta är så.

I onsdags for jag till Söderköping. Tillsammans med Mattias Ottosson och Pia Dingsten, ordförande i Söderköpings arbetarekommun besökte jag en förskola där fyra unga hade fått möjlighet till sommarjobb. Flera kommuner har ökat sina ambitioner och efter förslag från Socialdemokrater har Finspång, Valdemarsvik och Söderköping infört sommarjobbsgaranti. Det är viktigt med sommarjobb som en förberedelse för arbetslivet och att få testa olika yrken.



Besökte "En gång för alla" - en tillgänglighetsstig i Söderköping som hade invigts dagen innan. Gick den kilometerlånga stigen som var bred och fin och lämpar sig för alla. Med jämna mellanrum finns en fin bänk där man kunde sitta ner och hämta andan eller bara filosofera.



Såg också de fantastiska hängmattorna som hade placerats runtom i Söderköping med boklådor bredvid för att stimulera till läsning och avkoppling. Kreativt och roligt.