27 juni 2016

Linköpingsmodellen

På 90-talet utvecklades i Linköping en modell där människor kan söka och få stöd på ett mer lättillgängligt sätt. Det började med att alla över 75 år själva kunde ta kontakt med hemtjänsten och komma överens om innehållet i hemtjänsten. Senare har detta också utvecklats vidare till att människor kan få exempelvis familjestöd eller dagverksamhet för äldre med demens på ett enklare och lättare sätt. Det sker då utan föregående biståndsprövning eller med så kallad förenklad handläggning. Jag har träffat flera som sagt att de annars inte hade vågat eller klarat ta hjälp med sitt riskbruk med alkohol.

Drivkraften för detta sätt att arbeta är att ge människor egenmakt och stärka inflytandet över sin egen vardag. Det måste också kunna gälla det stöd som kommuner ger.

Många kommuner runt om i Sverige erbjuder nu stöd och hjälp på samma sätt som i Linköpings kommun. Som exempel kan ges Norrköpings kommun som också fått tillsyn och krav på ändrat arbetssätt av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Andra kommuner vill men har avvaktat hur det går för Linköpings kommun.

Men rättsläget är oklart. Inspektionen för vård och omsorg har påtalat att detta sätt att arbeta inte är förenligt med nuvarande lagstiftning. Linköpings kommun har ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, men fick avslag. Krav finns alltså på att Linköpings kommun måste återgå till traditionell biståndsprövning i alla insatser.

Vi är många som vill att kommunerna ska få möjlighet att erbjuda vissa insatser på ett mer lättillgängligt sätt. Därför kämpar vi på. Jag har lämnat in en skriftlig fråga till statsrådet Åsa Regnér om hon avser att ta några initiativ för att kommuner som så önskar ska kunna fortsätta eller börja erbjuda insatser på ett mer lättillgängligt sätt.

https://data.riksdagen.se/fil/8DE52D61-2EE5-43FC-873D-70479156C278

Tidningen Senioren tar upp frågan:
http://www.senioren.se/nyheter/enklare-bistandsbedomning-pa-riksdagens-bord/

Och Sveriges radio Östergötland:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6462957

Inga kommentarer: