18 maj 2016

Fler människor med hög skuldsättning ska få möjlighet till skuldsanering. Riksdagen sa idag ja till regeringens förslag om en ny skuldsaneringslag och möjligheter till skuldsanering för företagare.

Allt för många är de som idag är svårt skuldsatta och har små möjligheter att någonsin bli kvitt sina skulder. Om en konsument tar ett lån utan att ha förutsättningar att betala tillbaka kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Problem med skulder kan leda till eller förvärra psykisk och fysisk ohälsa. Många barn och unga lever med detta. 161 000 barn i familjer med skulder hos Kronofogden. Utifrån barnets perspektiv är det viktigt att kunna hjälpa och stödja människor i svåra ekonomiska situationer.

Den nya lagen om skuldsanering för företagare gör att företagare får en bättre möjlighet att skuldsanera. Detta rör svårt skuldsatta företagare som drivit sin näringsverksamhet på ett försvarligt och lojalt sätt. Vi vill ge fler företagare en andra chans och förbättra förutsättningarna att driva företag i Sverige.

Överskuldsättning får stora konsekvenser för den enskilde och för samhället. Forskning visar att det påverkar hälsan och att lång tid i överskuldsättning kan leda till kronisk ohälsa. Ju längre en person är skuldsatt desto större konsekvenser får det för individen och vägen tillbaka blir svårare.

De insatser som staten gör är sannolikt samhällsekonomiskt effektiva, slår riksrevisionen fast. Riksrevisionen räknar på kostnader för sjukvården, produktionsbortfall och kostnader inom ersättningssystemet till ca 8 miljarder för dessa personer. Kronofogden har räknat till 30-50 miljarder.

Det var alltså en glädje att få trycka ja på knappen idag. I höstas när jag vikarierade i riksdagen satt jag i Civilutskottet som ansvarar för frågan och var då med i arbetet fram mot beslut.
 
 

 

Inga kommentarer: