24 mars 2015


På äldrenämnden på torsdag kommer vi ta viktiga kliv för att öka bemanningen inom äldreomsorgen och för att införa rätt till heltid/önskad sysselsättningsgrad.

 

För oss är frågan om ökad bemanning varit en högt prioriterad fråga. Det ökar kvaliteten och ger tid för omsorg. Omsorgskontoret har fick i uppdrag att utreda hur bemanningen inom äldreomsorgen kan öka. Kontoret föreslår nu att ett första steg blir en utökning nattetid på vårdbostäder, något som ska bli verklighet i år. 

 

Vår uppfattning är att personalens bemötande är mycket gott, men att de är för få. Bland annat för att de boende ska kunna välja och påverka innehållet i omsorgen finns behov av att öka bemanningen. Den kan komma i gång våren 2016, i vilken omfattning beror dock på budgetförstärkningar och eventuella statsbidrag.

 

Det finns också behov av ytterligare rehabiliterande insatser. Att stärka det friska hos människor är avgörande. Omsorgskontoret ska därför utreda förutsättningarna för att införa ett hemtagningsteam som ska vända sig till personer i ordinärt boende med behov av förebyggande insatser och rehabilitering i hemmet efter sjukhusvistelse.

 

Rätt till heltid är också en prioriterad fråga för Koalition för Linköping. Rätten till heltid är dels en fråga om jämställdhet och möjligheterna att kunna försörja sig. Men det är också en fråga om att jobben inom välfärden måste ha bra arbetsvillkor - vi har ett stort behov av att behålla och rekrytera nya medarbetare framöver. Första steget är att införa rätt till heltid/ önskad sysselsättningsgrad när vi ger verksamhetsuppdrag till Leanlink, därefter att ställa det som krav i kommande upphandlingar.

 

Nu har vi också en ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (Lena Micko) som tydligt har markerat hur viktigt det är att införa rätt till heltid i kommunerna.

Inga kommentarer: