11 mars 2015

Inför budget

Igår hade vi budgetberedning hela dagen - det var startskottet för arbetet med att ta fram en tvåårsbudget för 2016-2017. Beslut om budget kommer att fattas i slutet av november, men vi vet några saker redan; Det blir en budget som förstås utgår från Koalition för Linköpings gemensamma program och kommer innebära satsningar - framförallt på omsorg, skola och jobb.


Själv lyfte jag igår fram ett antal utmaningar som jag ser inom den sociala roteln som jag ansvarar för:


Segregationen
Många städer runtomkring i Sverige glider isär. Linköping är en stad som blivit allt mer segregerad. Välfärden är ojämlikt och ojämnställt fördelad mellan olika grupper av kommuninvånare. Det är allvarligt och påverkar barns och ungas uppväxtvillkor. Det finns också en tydlig skillnad i hälsa mellan olika grupper.


Mer av våra insatser bör ske nära där människor bor.  Att arbeta aktivt i bostadsområden gör våra resurser mer synliga och tillgängliga. Och vi får en bättre helhetssyn kring den enskilde och dess behov. Det ger också goda förutsättningar till samverkan mellan skola, fritid, socialtjänst, våra jobbinsatser och polis - för att nämna några.


Jobben
Socialnämnden har en utmaning i att så många så länge varit beroende av ekonomiskt bistånd för sin utkomst. Den utvecklingen vill vi ändra på. Det kan vi inte göra själva – det måste vara ett arbete som vi gör tillsammans med andra myndigheter och vår bildningsnämnd.


Bostäderna
Bristen på bostäder påverkar många. De som finns inom vår rotel är de som oftast känner av detta först eftersom de har en svag ställning på bostadsmarknaden. Den märks bland annat av i våra verksamheter eftersom vi har personer som inte kan flytta hem från behandlingshem, vilket blir en dyr lösning. Vi behöver bygga mer, men vi behöver också finna sätt att möta behoven fram tills vi inte längre har en bostadskris.


Antalet äldre ökar
Om några år ökar den grupp som förväntas komma i behov av kommunens insatser i form av äldreomsorg. Allt fler blir allt äldre. Det är en stor framgång för vårt välfärdssamhälle, men det medför också en ökad efterfrågan på välfärdstjänster – inte minst äldreomsorg.


Omsorgsnämnden
Omsorgsnämnden har under flera år kämpat med underskott. I vår budget för 2015 började vi ta tag i frågan genom att skjuta till pengar till nämnden, men vi har fortfarande utmaningar. Det blir ett viktigt arbete att ta sig an den utmaningen och samtidigt säkra goda välfärdstjänster för dess grupper. Att inte människor måste vänta på att få det stöd som de behöver för att leva ett gott liv.


Kompetensförsörjning
Personalen är den viktigaste faktorn för hög kvalitet. Därför vill vi se starka satsningar på förbättrade arbetsvillkor. Rätt till heltid/önskad sysselsättning ska införas. De satsningar som vi gör på personalen är inte bara en satsning på de enskilda utan också en satsning på kvalitet.
Avslutningsvis
Alla dessa utmaningar kan ju mötas på olika sätt och det är det vi ska göra med en bra politik och en stark budget.


Med oss i budgetarbetet tar vi ju också löftet om ökad bemanning i äldreomsorgen. Det är ett löfte som förpliktigar. För att ge fler möjligheter till ett självständigt liv vill vi inom ramen för den ökade bemanningen är att vi vill satsa på rehabiliteringsinsatser. Att stärka det friska.


En god folkhälsa, jämlik fördelning av resurser och jämlika möjligheter till ett gott liv är ett viktigt mål både för att det är ett viktigt mål i sig men också för att det är viktigt för ett lands och en stads utveckling. Investeringar i välfärden skapar ett samhälle med större sammanhållning.







Inga kommentarer: