24 mars 2015


På äldrenämnden på torsdag kommer vi ta viktiga kliv för att öka bemanningen inom äldreomsorgen och för att införa rätt till heltid/önskad sysselsättningsgrad.

 

För oss är frågan om ökad bemanning varit en högt prioriterad fråga. Det ökar kvaliteten och ger tid för omsorg. Omsorgskontoret har fick i uppdrag att utreda hur bemanningen inom äldreomsorgen kan öka. Kontoret föreslår nu att ett första steg blir en utökning nattetid på vårdbostäder, något som ska bli verklighet i år. 

 

Vår uppfattning är att personalens bemötande är mycket gott, men att de är för få. Bland annat för att de boende ska kunna välja och påverka innehållet i omsorgen finns behov av att öka bemanningen. Den kan komma i gång våren 2016, i vilken omfattning beror dock på budgetförstärkningar och eventuella statsbidrag.

 

Det finns också behov av ytterligare rehabiliterande insatser. Att stärka det friska hos människor är avgörande. Omsorgskontoret ska därför utreda förutsättningarna för att införa ett hemtagningsteam som ska vända sig till personer i ordinärt boende med behov av förebyggande insatser och rehabilitering i hemmet efter sjukhusvistelse.

 

Rätt till heltid är också en prioriterad fråga för Koalition för Linköping. Rätten till heltid är dels en fråga om jämställdhet och möjligheterna att kunna försörja sig. Men det är också en fråga om att jobben inom välfärden måste ha bra arbetsvillkor - vi har ett stort behov av att behålla och rekrytera nya medarbetare framöver. Första steget är att införa rätt till heltid/ önskad sysselsättningsgrad när vi ger verksamhetsuppdrag till Leanlink, därefter att ställa det som krav i kommande upphandlingar.

 

Nu har vi också en ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (Lena Micko) som tydligt har markerat hur viktigt det är att införa rätt till heltid i kommunerna.
Idag valdes Lena Micko till ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Det är ett väldigt viktigt uppdrag. Och det betyder mycket att vi får en kompetent och erfaren ordförande för organisationen - och det får vi nu!

11 mars 2015

Ikväll är det dags för ett informationsmöte om arbetet för att stödja utsatta EU-medborgare. Det hålls i Ryttargårdskyrkan kl 18-20. Tanken med detta möte är att berätta om de kontakter som finns dels mellan oss i Linköping, dels med nationella företrädare samt med Rumänien. Tanken är också att följa upp det arbete som görs.






Resan till Rumänien förra året tillsammans med Stadsmissionen och Hjärta till hjärta. Syftet med resan var att få en bättre bild  av romernas situation i sitt hemland. Resan gav oss en ökad förståelse för vad människorna som söker sig hit lämnar bakom sig.

Inför budget

Igår hade vi budgetberedning hela dagen - det var startskottet för arbetet med att ta fram en tvåårsbudget för 2016-2017. Beslut om budget kommer att fattas i slutet av november, men vi vet några saker redan; Det blir en budget som förstås utgår från Koalition för Linköpings gemensamma program och kommer innebära satsningar - framförallt på omsorg, skola och jobb.


Själv lyfte jag igår fram ett antal utmaningar som jag ser inom den sociala roteln som jag ansvarar för:


Segregationen
Många städer runtomkring i Sverige glider isär. Linköping är en stad som blivit allt mer segregerad. Välfärden är ojämlikt och ojämnställt fördelad mellan olika grupper av kommuninvånare. Det är allvarligt och påverkar barns och ungas uppväxtvillkor. Det finns också en tydlig skillnad i hälsa mellan olika grupper.


Mer av våra insatser bör ske nära där människor bor.  Att arbeta aktivt i bostadsområden gör våra resurser mer synliga och tillgängliga. Och vi får en bättre helhetssyn kring den enskilde och dess behov. Det ger också goda förutsättningar till samverkan mellan skola, fritid, socialtjänst, våra jobbinsatser och polis - för att nämna några.


Jobben
Socialnämnden har en utmaning i att så många så länge varit beroende av ekonomiskt bistånd för sin utkomst. Den utvecklingen vill vi ändra på. Det kan vi inte göra själva – det måste vara ett arbete som vi gör tillsammans med andra myndigheter och vår bildningsnämnd.


Bostäderna
Bristen på bostäder påverkar många. De som finns inom vår rotel är de som oftast känner av detta först eftersom de har en svag ställning på bostadsmarknaden. Den märks bland annat av i våra verksamheter eftersom vi har personer som inte kan flytta hem från behandlingshem, vilket blir en dyr lösning. Vi behöver bygga mer, men vi behöver också finna sätt att möta behoven fram tills vi inte längre har en bostadskris.


Antalet äldre ökar
Om några år ökar den grupp som förväntas komma i behov av kommunens insatser i form av äldreomsorg. Allt fler blir allt äldre. Det är en stor framgång för vårt välfärdssamhälle, men det medför också en ökad efterfrågan på välfärdstjänster – inte minst äldreomsorg.


Omsorgsnämnden
Omsorgsnämnden har under flera år kämpat med underskott. I vår budget för 2015 började vi ta tag i frågan genom att skjuta till pengar till nämnden, men vi har fortfarande utmaningar. Det blir ett viktigt arbete att ta sig an den utmaningen och samtidigt säkra goda välfärdstjänster för dess grupper. Att inte människor måste vänta på att få det stöd som de behöver för att leva ett gott liv.


Kompetensförsörjning
Personalen är den viktigaste faktorn för hög kvalitet. Därför vill vi se starka satsningar på förbättrade arbetsvillkor. Rätt till heltid/önskad sysselsättning ska införas. De satsningar som vi gör på personalen är inte bara en satsning på de enskilda utan också en satsning på kvalitet.
Avslutningsvis
Alla dessa utmaningar kan ju mötas på olika sätt och det är det vi ska göra med en bra politik och en stark budget.


Med oss i budgetarbetet tar vi ju också löftet om ökad bemanning i äldreomsorgen. Det är ett löfte som förpliktigar. För att ge fler möjligheter till ett självständigt liv vill vi inom ramen för den ökade bemanningen är att vi vill satsa på rehabiliteringsinsatser. Att stärka det friska.


En god folkhälsa, jämlik fördelning av resurser och jämlika möjligheter till ett gott liv är ett viktigt mål både för att det är ett viktigt mål i sig men också för att det är viktigt för ett lands och en stads utveckling. Investeringar i välfärden skapar ett samhälle med större sammanhållning.







6 mars 2015

Vår gruppledare och kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun, Lena Micko, föreslås bli ny ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Valet sker om några veckor och om hon blir vald slutar Lena som kommunstyrelsens ordförande. Socialdemokraterna i Linköping har startat processen för att söka hennes efterträdare.


Jag har fått frågan om jag vill bli nominerad till detta stora och viktiga uppdrag. Jag tänkte att jag på detta sätt svarar: Jag tackar ödmjukast för frågan, det känns verkligen hedrande! Men, jag har beslutat att tacka nej. Jag vill fortsätta det som jag föresatt mig och fått förtroendet att göra de kommande fyra åren. Jag vill aktivt driva frågor kring socialt arbete, omsorgsfrågor och folkhälsa som kommunalråd med ansvar för frågorna i Linköpings kommun. Jag vill förverkliga vår vision och våra satsningar på en bättre äldreomsorg som ordförande i äldrenämnden. I höstas ställde jag upp och kandiderade till riksdagen och inför framtiden är det något jag hoppas på. Jag känner ett stort engagemang för att fortsätta med politiken.


En undersökning som gjordes på uppdrag av fackförbundet SSR visar att sju av tio socialsekreterare funderar på att byta jobb. Något som vi måste ta på allvar, av många skäl. Det är viktigt för de enskilda medarbetarna, det är viktigt för att kunna behålla och rekrytera personal och för att en hög kvalitet i verksamhet hänger på detta.



I Linköpings kommun har vi satsat pengar för att kunna anställa fler socialsekreterare. Och vi har satsat pengar på en generell löneökning för hela gruppen och särskilda satsningar där utmaningarna är särskilt stora. Detta presenterade Daniel Andersson, fp, och jag idag på en presskonferens.




5 mars 2015

Äldreombudsmannens rapport uppmärksammades idag i Corren. Det är en viktig rapport för oss i äldrenämnden eftersom den sammanställer alla de synpunkter som kommer in till äldreombudsmannen. Den ger oss mer kunskap om människors uppfattning om äldreomsorgen och visar på om det är något särskilt som vi behöver ta upp och jobba vidare med utifrån de synpunkter som kommit in.


Bland annat lyfts frågan om svårigheterna med flera utförare på servicehus upp. Det handlar om risken för bristande helhetsansvar och otydlighet för brukare och anhöriga. I vårt samverkansprogram (s, mp och fp) har vi angett att vi vill samordna servicehusen för att få en mer sammanhållen verksamhet.


http://www.corren.se/nyheter/linkoping/fler-klagar-pa-aldreomsorgen-7812364.aspx