28 februari 2014

Upphandling inom omsorgsverksamheten

De senaste dagarna har jag fått några frågor om vad vi socialdemokrater tycker om upphandling inom omsorgerna - om vi har samma uppfattning där som när det gäller äldreomsorgen. Tänkte därför  förtydliga vad vi tycker om upphandling inom omsorgsverksamheterna och de sociala stödinsatserna:


1.      Vi socialdemokrater vill se upphandlad verksamhet som ett komplement till kommunens utbud, där kommunen står för merparten för att säkerställa kommunens kapacitet och kompetens på området. Större fokus på kvalitet i upphandlingarna och att avtalen följs upp. Alltså att minst 50% av omsorgen ska vara kommunal, precis som för äldreomsorgen.  Vi vill också skapa bättre förutsättningar för att resurserna används i verksamheten - kvalitet före vinst.
2.  Vissa verksamheter lämpar sig inte alls för upphandling. Därför vill vi helt undanta verksamheter från upphandling som är särskilt unika eller där brukarna är särskilt känsliga för förändring. 
3. Personalen är den viktigaste faktorn för kvalitet. Därför ser vi satsningar på arbetsmiljö och arbetsvillkor även som en satsning för brukarens bästa. Därför vill vi starta ett arbete för att få bort de delade turerna, öka de trygga anställningarna och se till att heltid blir norm.
4.  För att öka tryggheten vill vi se möjligheten till längre avtalstider när upphandling sker. Vi vill därutöver ställa tydliga krav på upphandlingar och en bra uppföljning för att dessa krav uppfylls.

25 februari 2014

Vart fjärde år har tjänstemännen i Linköpings kommun i uppdrag att redovisa tillståndet i kommunen - den nu så kallade Hållbarhetsrapporten. Syftet är att lyfta fram tillståndet ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Till kommunfullmäktige idag fick vi den i våra händer. Det är intressant läsning och ett bra underlag för alla oss som fattar beslut om kommunens väl och ve. Synd bara att det inte fanns en tillräcklig analys av det som berör den sociala och ekonomiska hållbarheten och att det fortfarande saknas en del statistik nedbruten på stadsdelsnivå.

Överlag är ju Linköping en bra stad att leva i. Många trivs och har god hälsa, vilket också framgår av rapporten. Det är gott. Förutsättningarna för kommunen är ju goda. Men vi har ett antal utmaningar att ta tag i. Det finns stora skillnader mellan de olika stadsdelarna och kommunen dras allt mer isär. Jag vill ge några exempel:

- Gapet mellan de som har mycket höga inkomster och de som har mycket låga inkomster har ökat mycket de senaste åren. Allt fler än för sex år sedan är de som är beroende av ekonomiskt bistånd.

- Barn som lever i ekonomisk utsatthet har ökat dramatiskt.

- "Känslan av att duga som man är minskar ju äldre man blir, framför allt bland flickor" kan vi läsa i rapporten. Flickor har dessutom oftare svårt att somna, ont i magen eller huvudet.

- Bostadsbristen. Vi är många som fått höra berättelser om unga som inte kan flytta hemifrån och starta ett eget självständigt liv, färdigbehandlade som inte kan flytta ut, kvinnor som inte kan flytta från en våldsam miljö.

24 februari 2014

Idag presenterade jag och Lena Micko våra vallöften när det gäller äldreomsorgen! Det är den första delen i vårt Framtidskontrakt för Linköping.

14 februari 2014

Otrygga anställningar


I Sverige är gruppen av visstidsanställda mycket stor även jämfört med europeiska mått och anställningsformen är inte den språngbräda till ett fast arbete som många hoppas på. Tvärtom fastnar många i en karusell med olika visstidsanställningar.

Antalet timvikariat och visstidsanställningar har ökat. En ökning som är alldeles för stor och inte står i rimlig proportion till behoven.

Det är svårt att vara timanställd. Inkomsten är otrygg och vikarierna blir bundna i sin vardag. Den enskilde mister tillgång till vissa rättigheter som till exempel betald semester. Dessutom innebär den otrygga anställningen svårigheter att få bostad eller att ta lån.

För många är nog bilden att timvikarierna enbart är unga människor. Men jag har hört att medelåldern bland timvikarier är så hög som 35 år. Vet dock inte om detta är ett nationellt mått och om det ser ut såhär i Linköpings kommun.

För oss socialdemokrater är det viktigt att arbeta för en god personalpolitik. Både för den enskildes skull men också för en ökad kvalitet för brukaren. Trygga anställningar gynnar den anställde samtidigt som vi får en stabilitet och utveckling på arbetsplatsen.

Vad skulle då kommunen kunna göra konkret:

- Att förslag på vikariepooler tas fram inom de olika verksamhetsområdena.

- Att tillsvidareanställningar ska vara den huvudsakliga anställningsformen i Linköpings kommun. Visstidsanställningar ska inte missbrukas.

 

 

 Kommunal genom ordföranden Suzanne Sjökvist överlämnade idag en rapport om visstidsantällningar till vår gruppledare Lena Micko.

 

3 februari 2014

Jaha, då stod det klart att Linköpingsbo 2016 - en stor bomässa som planerats i en ny stadsdel här i Linköping - ska flyttas fram ett år. Allt som allt visar hela hanteringen av det här ärendet att det finns en stor osäkerhet och många frågetecken.

Vi socialdemokrater har länge signalerat att det finns oklarheter i budget och genomförande och att tidplanen inte håller.

För två och en halv vecka sedan sa ansvarigt kommunalråd Muharrem Demirok att de inte skulle flytta bomässan framåt i tiden. Det var fortfarande 2016 som gällde. Nu har tydligen den borgerliga alliansen ändrat uppfattning. Jag undrar vad som hänt dessa veckor?