14 februari 2014

Otrygga anställningar


I Sverige är gruppen av visstidsanställda mycket stor även jämfört med europeiska mått och anställningsformen är inte den språngbräda till ett fast arbete som många hoppas på. Tvärtom fastnar många i en karusell med olika visstidsanställningar.

Antalet timvikariat och visstidsanställningar har ökat. En ökning som är alldeles för stor och inte står i rimlig proportion till behoven.

Det är svårt att vara timanställd. Inkomsten är otrygg och vikarierna blir bundna i sin vardag. Den enskilde mister tillgång till vissa rättigheter som till exempel betald semester. Dessutom innebär den otrygga anställningen svårigheter att få bostad eller att ta lån.

För många är nog bilden att timvikarierna enbart är unga människor. Men jag har hört att medelåldern bland timvikarier är så hög som 35 år. Vet dock inte om detta är ett nationellt mått och om det ser ut såhär i Linköpings kommun.

För oss socialdemokrater är det viktigt att arbeta för en god personalpolitik. Både för den enskildes skull men också för en ökad kvalitet för brukaren. Trygga anställningar gynnar den anställde samtidigt som vi får en stabilitet och utveckling på arbetsplatsen.

Vad skulle då kommunen kunna göra konkret:

- Att förslag på vikariepooler tas fram inom de olika verksamhetsområdena.

- Att tillsvidareanställningar ska vara den huvudsakliga anställningsformen i Linköpings kommun. Visstidsanställningar ska inte missbrukas.

 

 

 Kommunal genom ordföranden Suzanne Sjökvist överlämnade idag en rapport om visstidsantällningar till vår gruppledare Lena Micko.

 

Inga kommentarer: