27 november 2014


På onsdag ska riksdagen fatta beslut om budgeten. Jag hoppas innerligen att den budget som regeringen lagt fram kan bli verklighet. Det är en budget som fokuserar på fler jobb, en bättre skola och högre kvalitet inom välfärden. Det skulle innebära stor positiv skillnad för oss i kommunerna och leda mot ett Sverige som håller ihop.


Läs gärna mer om vad budgeten innehåller här:
http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Budget/


Dagen innan ska vår kommunala budget för Linköpings kommun diskuteras och beslutas om i kommunfullmäktige. Det ska bli intressant! Vi har, tillsammans med miljöpartiet och folkpartiet, lagt fram en bra och framåtsyftande budget. Även här är jobb, skola, välfärd och klimat de viktigaste frågorna.
I måndags fick vi i Östergötland besök av vår nya arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon ville träffa oss för att diskutera hur vi tillsammans ska arbeta för fler unga i jobb. Det känns så hoppfullt med en regering och en minister som är så engagerade för att ge våra unga möjligheter. I Linköping går många unga arbetslösa. Så ska vi inte ha det. En av våra viktigaste uppgifter under de kommande fyra åren är att minska arbetslösheten.


http://www.corren.se/asikter/debatt/fler-unga-ska-ha-ett-arbete-7541126.aspx

16 november 2014

Igår genomfördes den andra valomgången presidentvalet i Rumänien. De flesta som jag pratade med när vi var i Rumänien, tippade att den nuvarande premiärministern Victor Ponta skulle vinna. Valet blev oerhört jämnt, men utmanaren Klaus Iohannis vann. Det verkar som om det var de omfattande anklagelserna om korruption som fällde Ponta.


När vi reste till Rumänien tillsammans med Stadsmissionen och Hjärta till hjärta såg vi stort behov av insatser för många. Frågan är vad valutgången kommer innebära för de fattiga och utsatta i Rumänien?

14 november 2014


Stora satsningar på vuxenutbildning i det budgetförslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram för Sverige. Äntligen! Efter långa tider med neddragningar kan vi nu äntligen se att det kommer fler studieplatser inom vuxenutbildningen och på universitet och högskola. Det behövs.


http://www.mynewsdesk.com/se/sap_ostergotland/pressreleases/stora-satsningar-paa-vuxenutbildningen-1083938
Läsförmågan hos gymnasieeleverna i Linköping är den sämsta någonsin. Allra mest har pojkarna tappat. Det är oroande.


Därför behöver vi satsa på skolan! Genom den nationella budgeten som socialdemokraterna och miljöpartiet lägger fram finns satsningar på skolan som behövs. I vårt förslag till budget för Linköping satsar vi också pengar på förskolan och skolan.

11 november 2014

Idag fick vi in vår replik på Correns ledare om Linkköpings kommun som Fairtrade City: Såhär skrev vi:


Corren ifrågasätter i sin ledare ”Gränslös kommunpolitik” 5/11 varför kommuner ska påverka oss att äta en viss sorts bananer och dricka en viss sorts kaffe. I Linköpings kommun vill vi att alla kaffe och alla bananer som konsumeras i de kommunala verksamheterna ska ha producerats på ett etiskt och hållbart sätt där producenten får bra betalt för sin vara, där man motverkar barnarbete och diskriminering och där man arbetar för ekologisk hållbarhet. Det tycker vi är en självklarhet.


För fem år sedan beslutade Linköpings kommunfullmäktige att bli en Fairtrade City i samverkan med näringsliv, föreningsliv och andra organisationer. Att vara en Fairtrade City innebär att vi vill ta ansvar för att våra skattemedel används på ett respektfullt sätt. Vi vill ställa krav på att de varor som vi upphandlar har framställts på ett sätt som respekterar de mänskliga rättigheterna. Linköpings kommun handlar varor och tjänster för cirka 2 miljarder kronor om året. En mindre andel av detta är varor som tillverkats i utvecklingsländer, men det handlar trots allt om betydande summor. Som upphandlare kan vi ställa krav på goda villkor under själva produktionen av en vara. Det kan till exempel vara när kommunen köper in frukt till förskolor och andra verksamheter.


Genom att Linköpings kommun nu är en Fairtrade City arbetar vi för att betala vad varorna faktiskt kostar. Aktiva konsumentval har betydelse för den värld vi lever i, oavsett om valet görs av en enskild individ i mataffären eller av kommunen. Märkningar som t ex Fairtrade underlättar dessa val samtidigt som frågan om under vilka förhållanden en vara är producerad väcks, inte bara för de varor som bär ett särskilt märke utan även för alla andra varor som vi konsumerar. Därmed kommer också de bakomliggande kärnvärdena för Fairtrade i fokus. Grundläggande arbetsvillkor, en lön som går att leva på och respekt för människovärdet borde vara en självklarhet. Fairtrade handlar om att kräva respekt för mänskliga rättigheter och att försöka bedriva handel på mer jämlika villkor.


Eva Lindh,
kommunalråd (s)
Muharrem Demirok,
kommunalråd (c)
Styrgruppen för Fairtrade City

Ny budget

Idag presenterade vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Folkpartiet en budget för år 2015. Det är en start på det som vi vill åstadkomma under de kommande fyra åren.


Det blir bland annat förstärkningar på jobb, skola, äldreomsorg och bostäder samt satsningar på utsatta stadsdelar. Här är några av våra förslag:

Vi kommer öka bemanningen och höjer därigenom kvaliteten inom äldreomsorgen med de pengar vi avsatt i budgeten. Vi gör en förstärkning på 10 miljoner kronor för detta men förväntar oss också en statlig satsning på traineejobb som kommer stärka bemanningen ytterligare. Samtidigt dras en tidigare planerad besparing på 14 miljoner kronor tillbaka.

När det gäller satsningarna på våra stadsdelar vill vi se långsiktiga insatser som inte bara är avhängigt olika projekt. Bland annat vill vi stärka fritidsverksamhet för ungdomar fyllda 16 år och uppåt. Ett medborgarkontor kan nu öppnas i Berga.

Vi satsar på skolan för att fler elever ska kunna nå kunskapsmålen. Vi återställer personaltätheten i förskolan.

Fler behöver komma i jobb. Vi sätter av pengar till olika satsningar och planerar för fler under kommande år.

Linköpings kommun kommer också få en bättre miljöprofil. Vi har i budgeten avsatt pengar för olika klimatsatsningar.


Sammantaget vill vi se en mer sammanhållen kommun som ger fler möjligheter till ett gott liv.


7 november 2014

Nu har Stadsmissionen öppnat sitt natthärbärge igen. Läs artikel om detta och den gemensamma ståndpunkt som Linköpings kommun, Stadsmissionen, Hjärta till hjärta och Svenska kyrkan tagit fram här:


http://www.linkoping.se/?newsarticle=58126


Nås också av nyheten att Sverige ska tillsätta en så kallad tiggerisamordnare. Det är bra! Minister Åsa Regnér (s) säger följande i en intervju:


"– Vi har nu bokat in möten med Rumänien. På lång sikt behöver de här grupperna en fastare förankring på arbetsmarknaden och en bättre utbildning. Det finns EU-medel genom strukturfonder med de används inte fullt ut, säger Åsa Regnér.
Hon anser att en förändring i Rumänien är möjlig. Samtidigt måste insatser nå de migranter som just nu befinner sig i Sverige.
– De är hungriga och fryser nu och därför är en samordnare och dialog viktig, säger hon."


En annan nyhet var också att Jernhusen nu backar och tar bort skyltarna på bänkarna på Linköpings station.

Är i Söderhamn idag för möte med andra svenska städer som är medlemmar i European Cities Against Drugs (ECAD). Vi är här för att vi alla vill arbeta för ett narkotikafritt samhälle.

Legaliseringsrörelsen är stark i världen idag. Även här i Sverige lyfts med jämna mellanrum frågan om att avkriminalisera bruket av cannabis. Det är viktigt att vi är många som tar den diskussionen. Varför?

Jo, för vi vet att de regioner eller länder som avkriminaliserat cannabis uppvisar en ökning av missbruk. Vi vet att de som börjar använda droger tidigt är de som löper störst risk för skador. Missbruket av narkotika är skadligt, det rådet det inga tvivel om.

En restriktiv narkotikapolitik med satsningar på missbruksvård och förebyggande insatser är viktigt i arbetet för ett narkotikafritt samhälle.

4 november 2014

3 november 2014

Resa till Rumänien


 
 
För en vecka sedan stod jag här och pratade med några boende i en liten by på den rumänska landsbygden. De berättade om sitt liv och sina svårigheter.
 
Jag var i Rumänien på en resa för att besöka de delar varifrån de som kommer till Linköping kommer ifrån.Syftet med denna resa var att få veta mer om hur situationen ser ut för de utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige. Syftet var också att hitta möjliga vägar till samarbete i Rumänien. Med på resan var representanter från Hjärta till Hjärta, Linköpings Stadsmission, Svenska Kyrkan och Linköpings kommun.

Det var verkligen en omtumlande resa. Vi fick besöka byar och förorter med stor fattigdom. Det har gett mig en större förståelse för den strukturella diskriminering och det utanförskap som gör att dessa människor känner sig tvingade att lämna sina hem och sina familjer.
 
Vi har också fått besöka projekt och kommuner som har lyckats med sina insatser och kunnat ge utsatta grupper ett bättre liv och en bättre framtid.
 
Dessutom ordnades ett seminarium på svenska ambassaden. Deltog gjorde representanter även från sex andra europeiska ambassader, professorer, frivilliga organisationer och en av de ansvariga statssekreterare från det ansvariga ministeriet. Det var viktigt för oss att få samtala om våra upplevelser, ta del av vad som görs och hur det ser ut i Rumänien samt att diskutera hur vi går vidare.
 
På vägen hem samlades vi alla som deltagit i resan och sammanfattade våra intryck: Vi anser att det optimala vore om ingen människa på grund av fattigdom, strukturell diskriminering eller utanförskap kände sig tvingade att lämna sitt hemland för att tigga pengar på gatorna i Linköping i syfte att försörja sin familj. Här behövs insatser på plats i Rumänien både i form av fattigdomsbekämpning, utbildning samt attitydförändringar. Dessa insatser måste ske tillsammans med de människor som det gäller med syfte att skapa möjligheter för dem att få makt och inflytande över sin situation och då ges möjlighet att forma sina egna liv.

Lösningen på frågan om utsatta EU-medborgare går inte att finna hos en enskild aktör eller kommun, inte heller i Sverige eller Rumänien. Vi tror dock att vi tillsammans kan arbeta på det sätt som beskrivs ovan för att minska lidande och istället skapa möjligheter. Hjärta till Hjärta, Linköpings Stadsmission och Linköpings kommun avser fortsätta diskussioner och dialog om hur vi kan fortsätta att samarbeta och utbyta erfarenheter i den här frågan även framöver.