3 november 2014

Resa till Rumänien


 
 
För en vecka sedan stod jag här och pratade med några boende i en liten by på den rumänska landsbygden. De berättade om sitt liv och sina svårigheter.
 
Jag var i Rumänien på en resa för att besöka de delar varifrån de som kommer till Linköping kommer ifrån.Syftet med denna resa var att få veta mer om hur situationen ser ut för de utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige. Syftet var också att hitta möjliga vägar till samarbete i Rumänien. Med på resan var representanter från Hjärta till Hjärta, Linköpings Stadsmission, Svenska Kyrkan och Linköpings kommun.

Det var verkligen en omtumlande resa. Vi fick besöka byar och förorter med stor fattigdom. Det har gett mig en större förståelse för den strukturella diskriminering och det utanförskap som gör att dessa människor känner sig tvingade att lämna sina hem och sina familjer.
 
Vi har också fått besöka projekt och kommuner som har lyckats med sina insatser och kunnat ge utsatta grupper ett bättre liv och en bättre framtid.
 
Dessutom ordnades ett seminarium på svenska ambassaden. Deltog gjorde representanter även från sex andra europeiska ambassader, professorer, frivilliga organisationer och en av de ansvariga statssekreterare från det ansvariga ministeriet. Det var viktigt för oss att få samtala om våra upplevelser, ta del av vad som görs och hur det ser ut i Rumänien samt att diskutera hur vi går vidare.
 
På vägen hem samlades vi alla som deltagit i resan och sammanfattade våra intryck: Vi anser att det optimala vore om ingen människa på grund av fattigdom, strukturell diskriminering eller utanförskap kände sig tvingade att lämna sitt hemland för att tigga pengar på gatorna i Linköping i syfte att försörja sin familj. Här behövs insatser på plats i Rumänien både i form av fattigdomsbekämpning, utbildning samt attitydförändringar. Dessa insatser måste ske tillsammans med de människor som det gäller med syfte att skapa möjligheter för dem att få makt och inflytande över sin situation och då ges möjlighet att forma sina egna liv.

Lösningen på frågan om utsatta EU-medborgare går inte att finna hos en enskild aktör eller kommun, inte heller i Sverige eller Rumänien. Vi tror dock att vi tillsammans kan arbeta på det sätt som beskrivs ovan för att minska lidande och istället skapa möjligheter. Hjärta till Hjärta, Linköpings Stadsmission och Linköpings kommun avser fortsätta diskussioner och dialog om hur vi kan fortsätta att samarbeta och utbyta erfarenheter i den här frågan även framöver.

Inga kommentarer: