19 november 2013

Kommunfullmäktige inleds idag med en tematimme om ekonomi. Det är intressant och ger oss underlag för prioriterngar och satsningar framöver.

Kostnaderna för det ekonomiska biståndet är för i år 219 miljoner kronor - en ökning med 28% sedan år 2008. Samtidigt lägger Linköpings kommun minst av alla jämförbara kommuner på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi har också jämförelsevis många som har haft långvarigt ekonomiskt bistånd.

Äldreomsorgen är det område där vi avviker mest - 27% under standardkostnaderna. Linköping kommun ligger 3:de sist i hela riket.

Det är bland annat mot bakgrund av detta som vi socialdemokrater vill satsa pengar på jobbsatsningar och på mer personal inom äldreomsorgen. Det brinner vi för.

7 november 2013

Igår kväll anordnade IOGT-NTO den sedvanliga Drogkampen - ett tävling för politiker som syftar till att uppmärksamma frågor kring droger.

Många var kunskapsfrågorna till de sex partier som deltog. Bland annat om hur många barn som lever i familjer med riskbruk. Cirka 385 000 barn (ca 20 % av alla barn under 18 år), lever i en familj där minst en förälder riskbrukar alkohol. Riskbruk innebär att man har en riskabel alkohol-konsumtion, att man dricker såpass mycket att man riskerar att skadas. Det kan vara viktigt att komma ihåg när vi pratar om vilken alkoholpolitik som vi ska driva.

Det var ju som sagt också en tävling, en tävling som vi soicaldemokrater vann. Då blev vi såhär glada:



Lotta Bäckman och jag som tävlade i lag Såssarna.

5 november 2013

Karriärtjänster för lärare


Tidigare idag fattade vi beslut om att utöka satsningen på kariärtjänster. Vi socialdemokrater är positiva till detta. det behövs för att höja statusen och attraktiviteten för läraryrket. Vad gäller det förslag som regeringen tagit fram är vi i huvudsak positiva, men vi har synpunkter på hur det implementeras i Linköpings kommun. Några synpunkter:
- Vår uppfattning är att om reformen skall vara framgångsrik måste den kopplas till övrigt utvecklingsarbete och övriga karriärvägar som redan finns eller håller på att utvecklas i skolan.

- Det är för oss inte ok att finansieringen löses genom att medel tas från lokal löneöversyn. Det innebär minskat utrymme för löneökningar till de yrkesgrupper som personalutskottet prioriterar. Därför ifrågasätter vi att också att ärendet inte tagits upp för beslut i Personalutskottet innan det behandlades i Kommunstyrelsen idag, eftersom personalutskottet ansvarar för prioriteringar när det gäller löneöversyn.

- Vi vill också lyfta fram att det behövs ytterligare förslag för att stärka läraryrkets status. Exempel på sådana förslag är att utreda hur lärare som lyckas vända utvecklingen i skolor med stora utmaningar ska premieras, men också hur kontinuerlig kompetensutveckling ska garanteras, hur vi kan stärka skolledare och deras uppdrag och hur vi ska ge möjligheter för lärare att göra det de är bäst på – undervisa.

1 november 2013

Kommunens ansvar

Många ungdomar hoppar varje år av gymnasiet. Ungdomar i åldern 16-19 år. I Linköpings kommun handlar det om ca 250 personer varje år. Kommunen har då en skyldighet att följa upp vad dessa ungdomar gör och erbjuda insatser.

Linköpings kommun har inte ett fungerande arbete för att stödja dessa ungdomar. Det fungerar inte längre. Ansvarigt kommunalråd erkänner idag i Östgöta Correspondenten att inte alla ungdomar nås.

Det är verkligen inte acceptabelt. Därför har Helena Balthammar (s), vice ordförande i Bildningsnämnden, lyft upp frågan.

Läs Helena Balthammars interpellation här:

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/Socialdemokraterna%202013/2013-10-17%20gymnasieungdomar.pdf