5 november 2013

Karriärtjänster för lärare


Tidigare idag fattade vi beslut om att utöka satsningen på kariärtjänster. Vi socialdemokrater är positiva till detta. det behövs för att höja statusen och attraktiviteten för läraryrket. Vad gäller det förslag som regeringen tagit fram är vi i huvudsak positiva, men vi har synpunkter på hur det implementeras i Linköpings kommun. Några synpunkter:
- Vår uppfattning är att om reformen skall vara framgångsrik måste den kopplas till övrigt utvecklingsarbete och övriga karriärvägar som redan finns eller håller på att utvecklas i skolan.

- Det är för oss inte ok att finansieringen löses genom att medel tas från lokal löneöversyn. Det innebär minskat utrymme för löneökningar till de yrkesgrupper som personalutskottet prioriterar. Därför ifrågasätter vi att också att ärendet inte tagits upp för beslut i Personalutskottet innan det behandlades i Kommunstyrelsen idag, eftersom personalutskottet ansvarar för prioriteringar när det gäller löneöversyn.

- Vi vill också lyfta fram att det behövs ytterligare förslag för att stärka läraryrkets status. Exempel på sådana förslag är att utreda hur lärare som lyckas vända utvecklingen i skolor med stora utmaningar ska premieras, men också hur kontinuerlig kompetensutveckling ska garanteras, hur vi kan stärka skolledare och deras uppdrag och hur vi ska ge möjligheter för lärare att göra det de är bäst på – undervisa.

Inga kommentarer: