10 oktober 2013

I veckan presenterades den arbetsmiljörapport som ett antal TCO- och LO-förbund genomfört. Eftersom många av svaren kommer från kommunala verksamheter är det viktigt att vi kommunpolitiker tar till oss slutsatserna i rapporten.

Bland annat visar rapporten att 65% upplever en ganska eller mycket hög stress. Det är ännu en signal om att personalsituationen inom tex omsorgen är ansträngd och att många inte hinner med viktiga uppgifter. Det har också framkommit vid de samtal som vi socialdemokrater fört med berörda. Därför har vi i vår alternativa budget till exempel satt av 26 miljoner kronor för att få ökad bemanning inom äldreomsorgen.

Personal inom skolan har också signalerat en ökad arbetsbelastning som innebär att de inte hinner med att ge alla elever den hjälp som de behöver. Därför har vi i vårt budgetförslag satsat 5 miljoner för att påbörja ett arbete med att minska klasserna. Det ger mer tid för lärarna med varje elev och studier visar att detta också har betydelse för elevernas kunskapsutveckling, särskilt för de yngre eleverna.

Vi socialdemokrater är övertygade om att goda arbetsvillkor och arbetsmiljö för personalen ger en bättre omsorg för de som får del av välfärdstjänsterna. Det är viktigt för den enskilde, men också för kvaliteten inom välfärden.

Inga kommentarer: