25 september 2013

Känner mig förbluffad idag. Ordföranden i Linköpingsexpo Muharrem Demirok - som ska ansvara för Linköpings Bo 2016 - kallar oss socialdemokrater för lögnare. Han låter så övertygande att jag blir förbluffad. Kollar åter det skriftliga underlag vi fått när vi begärt ut ytterligare faktaunderlag om Vallastaden och Bo2016. Längst ner på sidan med sammanfattningen av budgeten för Linköpingsexpo står det:

Underskott enligt ovan med 40 mnkr



Men ordföranden Demirok menar alltså att vi socialdemokrater förvanskar, att det underlag som föredrogs på planeringsutskottet förra måndagen inte var sant.

20 september 2013

Pratat processer i organisationer idag på morgonen. Hur får vi ut det bästa ur en organisation eller styrelse till exempel? Det handlar inte bara om att ha den bästa idén för att bli bra inom ett område, det handlar också om att kunna omsätta den idén och att få andra att vilja bära den idén. Det är en intressant fråga, både för näringslivet men också för den offentliga sektorn.

17 september 2013

Globala Linköping

Den här veckan finns det en hel massa intressanta föredrag och seminarier att gå på i Linköping. Allt är gratis och samordnas av Linköpings kommun, biståndsmyndigheten Sida och flera engagerade föreningar och organisationer. Se programmet här:

www.linkoping.se/globalalinkoping

Själv började jag dagen med ett frukostseminarium som handlade om konsten att använda hållbarhet för att tjäna pengar. Författaren och debattören Per Grankvist höll i detta seminarium som främst riktade sig till näringslivet i Linköping. Budskapet från Per Grankvist var att näringslivet genom att satsa på social och ekologisk hållbarhet kan vinna på många olika sätt. Dels kan de vinna kunder men också spara in genom att effektivisera produktionen.

5 september 2013

Idag fick jag äntligen svaret till PRO publicerat i Östgöta Correspondenten. Frågan handlade om vår syn på upphandling inom äldreomsorgen. Såhär blev det:

http://www.corren.se/asikter/ordet-fritt/innehallet-ar-det-viktiga-6511488-artikel.aspx

Samtal pågår om hbt-personers möjligheter

Regnbågsveckan fortsätter som sagt i Linköping. Ska snart delta i en träff i stadshuset med förbundsordföranden för RFSL Ulrika Westerlund och förbundsordföranden för RFSU Kristina Ljungros.

Igår deltog jag  i en paneldebatt om hur vi ska organisera kommunal verksamhet. Deltog gjorde Christoffer Olsson - ordförande SSU Linköping, Madelaine Vilgren – orförande HBT-s i Östergötland, Gunn Bredstedt – fackligt förtroendevald Kommunal och jag själv.

Bland annat pratade vi om de äldre hbt-personerna. Fram till år 1979 ansågs homosexualitet som en sjukdom. Äldre personer har ofta under hela sin livstid tvingats anpassa sig. Det påverkar dem och gör det kanske än svårare att prata om sin läggning och kräver att vår kommunala verksamhet bemöter dem på ett respektfullt sätt.



4 september 2013

Regnbågsvecka i Linköping

Solen lyste så vackert och gräset var alldeles daggvått när jag i morse tog en joggingtur i Eklandskapet. Det är en alldeles intagande natur och jag kände mig lugn och tillfreds. Enda hindret var en stor flock med kossor som hade placerat sig mitt på vägen precis inannför färisten. De stod tätt, tätt och hade inte några avsikter att flytta på sig.

Just denna veckan är det Regnbågsveckan i Linköping. Det behövs möjligheter att fokusera på hbt-frågor. Själv ska jag och andra inbjudna ikväll delta i ett panelsamtal kl 19.00 i SSU:s lokaler på Platensgatan 18. Temat för samtalet är "Hur ska vi organisera samhället så att den heterosexuella livsstilens normer inte begränsar alla medborgares möjligheter att ta del av den verksamhet som kommunen ansvarar för." En viktig fråga.

Fortfarande finns det många hinder för alla människor lika rätt. Socialdemokraterna i landstinget har till exempel lyft fram frågan om diskriminering när det gäller insemination. Om ett heterosexuellt par vänder sig till vården kan kvinnan få hjälp med insemination för 300 kronor. Om det istället rör sig om två lesbiska kvinnor i ett par så får den av kvinnorna som vill bli inseminerad betala 3 000 kronor. Östergötlands landsting är vad jag förstår det enda landstinget som på detta sätt idag diskriminerar människor beroende av sexuell läggning. Men Vrinnevilistans Lasse Pettersson försvarar ordningen med att "Beslutet angående kostnad för insemination är från börjat fattat av Socialdemokraterna under 2005". Jag häpnar och förvånas. Funderar på om det ska vara ett argument som jag ska börja använda, att ett beslut är klokt enbart av den anledningen att socialdemokrater beslutat så, en gång i tiden... Men, nej, det håller inte.