27 juni 2013

Äldrepolitik och upphandling


I tisdags höll Äldrenämnden sammanträde. På dagordnignen stod ett tilldelningsbeslut för två vårdbostäder som idag drivs av kommunen. Nu står det klart att kommunen förlorar båda verksamheterna, Kanalgården och Landeryd, till en privat utförare.
 
Trots protester från oss socialdemokrater beslutade den borgerliga alliansen i höstas att upphandla Landeryds vårdbostäder. Upphandlingen avbröts dock plötsligt, då kommunens utförare Leanlink stod för det enda godkända anbudet. Vi förstår fortfarande inte varför den upphandlingen avbröts och har inte heller fått några svar.

Den kommunala utföraren Leanlinks andel av vårdbostäder för äldre riskerar nu att slås ut. Andelen är på väg att sjunka under 20%. Bland det lägsta i Sverige. Kommunen har dock alltid det yttersta ansvaret för att säkerställa verksamheten, ett uppdrag som blir svårt att genomföra när de kommunala andelarna blir så gott som obefintliga.

Detta var aldrig syftet med att tillåta privat drift i välfärdssektorn. Konsekvensen av kommunala utföraren Leanlinks krympande totala andel inom äldreomsorgen blir att medborgarnas valmöjlighet begränsas, mångfalden reduceras och att kommunen förlorar värdefull kompetens inom lagstadgad kärnverksamhet. Kommunen kan helt enkelt inte ta sitt yttersta ansvar för våra äldre medborgare.

Vissa verksamheter lämpar sig inte heller för upphandling. Landeryds vårdbostäder är ett sådant exempel. Jag menar att en större del bör drivas av kommunen. Upphandling kan vara ett komplement, men inte som idag det enda rådande.
 
 
 
Läs mer på:

19 juni 2013

Träffade tidigare idag en arbetsgrupp som arbetar med att ge stöd till familjer. Fick mycket tankar med mig. Kloka synpunkter både om det arbete som de utför, men också funderingar kring samhällsutvecklingen och hur det påverkar utsatta familjer.

Det är lärdomar jag tar med mig som kontaktpolitiker i omsorgsnämnden. Men jag får också med mig så mycket från dessa verksamhetsbesök som påverkar min övertygelse om hur en soicaldemokratisk politik för framtidens Linköping bör se ut.

12 juni 2013

Internationell HELIX konferens i Linköping idag. Temat för konferensen är innovativa lösningar

Bengt-Åke Lundvall, ekonomiprofessor vid Ålborgs universitet, inleder konferensen. Lundvall menar att sättet att organisera lärandet spelar stor roll för om länder kommer hamna i ekonomisk kris eller ej. Sättet att organisera spelar också stor roll för uppkomsten av innovationer. Lundvall visar också studier på att stora inkomstskillnader inte främjar förekomsten av utveckling.

Slutsatsen blir att en organisation med små löneskillnader som främjar delaktighet är bra för att utveckla såväl arbetet, de enskilda medarbetarna som samhället i stort.

10 juni 2013

En ny rapport från IFAU finner att löneökningarna har hållits tillbaka av jobbskatteavdraget och av att arbetslöshetsersättningen blivit mindre generös.

Allt fler är idag sämre rustade att ta jobben. Personer som står längst från arbetsmarknaden ökar. Hälften av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen är långtidsarbetslösa.

Är regeringen nöjd med denna utveckling? Det var väl detta som var tanken med arbetsmarknads-reformerna, eller?

5 juni 2013

Socialdemoktarena vill halvera ungdomsarbetslösheten

Idag är 1264 personer mellan 18 och 24 år utan arbete. Vi vill ta krafttag för att bryta arbetslösheten bland unga i Linköping, #lkpgpol

Idag satsas det allt för lite resurser på detta, även jämfört med andra kommuner. Många med oss tycker att kommunen borde göra mer för att få unga i arbete.

Vi socialdemokrater vill lägga 20 miljoner kronor på åtgärder till jobb för unga. Insatserna är flera, bland annat:
* 500 fler sommarjobb
* Tidsbegränsade jobb för att göra sin stadsdel tryggare och finare.
* En kompetensförmedling för ungdomar som kan ge ungdomar möjlighet att pröva på en anställning och växla det med utbildningsinsatser.
* Ställa krav på praktikplatser i upphandlingar.
* Yrkesutbildningar.
* Generationsväxlingsprogram.

Så kan vi halvera ungdomsarbetslösheten i Linköping.
  
Se mer om detta på dessa länkar:

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/s-vill-halvera-ungdomsarbetsl%C3%B6sheten-2374198

http://www.corren.se/asikter/torbjornskronika/jobb-for-unga-i-linkoping-6412898-artikel.aspx
Var ganska trött imorse eftersom jag träffade kompisar i Norrköping igår, och vi glömde alla bort tiden. Det blev alltså ganska sent. På det sättet var det bra att jag tagit bilen och för en gångs skull inte nyttjade Östgötatrafiken. Men det har hittills varit en intressant dag och dessutom blev det ju riktigt vackert väder.

På morgonen startade dagen med gemensamt presidium. Socialnämndens, Äldrenämndens och Omsorgsnämndens ordförande och vice ordförande träffas nämligen en gång per månad för att ta upp gemensamma frågor. Idag pratade vi sociala investeringsfonder, nämndernas ekonomi, hemsjukvården och trygghetslarm. När det gäller nämndernas ekonomi känns det riktigt oroande. Särskilt omsorgsnämndens. I februari lämnade vi följande anteckning till protokollet när vi skulle besluta om interbudget:

"Vi socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister i omsorgsnämnden deltar inte i beslutet. Vi hade andra förslag på insatser och åtgärder i de respektive budgetförslag som vi lade fram till kommunfullmäktige.
Vi ser med stor oro på förutsättningarna för år 2014 och framåt. Köerna till bostäder och insatser ökar, behoven av stöd och insatser ökar också. Samtidigt ska omsorgsnämnden spara ytterligare miljoner kommande år och det finns verksamheter där vi redan nu ser risk för underskott. Vi ser att det sammantaget behövs en plan för hur budgeten för kommande år ska hanteras."
Efter detta möte åkte jag till mitt rum i stadshuset en sväng. Svarade på mejl och ringde några samtal. Och så var det dags för lunch; en medhavd sallad vid Stångån. Riktigt gott i solen. Sedan tillbaka till omsorgskontoret för genomgång av ärenden inför nämnden.

Nu tänkte jag ta en paus innan det är dags för kvällen aktiviteter. Ska bland annat träffa en grupp engagerade vuxna från Berga. Det ska bli intressant!

3 juni 2013

Var igår kväll i Berga. Några av Shanazi Hjältar bjöd unga i Berga på grillning med korv och marshmallows. Det var en trevlig stund, många ungdomar slöt upp. Återigen imponerades jag också av människors engagemang och kraft för att stödja andra. När jag cyklade hem funderade jag mycket på hur vi kan underlätta för unga att mötas och att finnas med i föreningslivet.