27 juni 2013

Äldrepolitik och upphandling


I tisdags höll Äldrenämnden sammanträde. På dagordnignen stod ett tilldelningsbeslut för två vårdbostäder som idag drivs av kommunen. Nu står det klart att kommunen förlorar båda verksamheterna, Kanalgården och Landeryd, till en privat utförare.
 
Trots protester från oss socialdemokrater beslutade den borgerliga alliansen i höstas att upphandla Landeryds vårdbostäder. Upphandlingen avbröts dock plötsligt, då kommunens utförare Leanlink stod för det enda godkända anbudet. Vi förstår fortfarande inte varför den upphandlingen avbröts och har inte heller fått några svar.

Den kommunala utföraren Leanlinks andel av vårdbostäder för äldre riskerar nu att slås ut. Andelen är på väg att sjunka under 20%. Bland det lägsta i Sverige. Kommunen har dock alltid det yttersta ansvaret för att säkerställa verksamheten, ett uppdrag som blir svårt att genomföra när de kommunala andelarna blir så gott som obefintliga.

Detta var aldrig syftet med att tillåta privat drift i välfärdssektorn. Konsekvensen av kommunala utföraren Leanlinks krympande totala andel inom äldreomsorgen blir att medborgarnas valmöjlighet begränsas, mångfalden reduceras och att kommunen förlorar värdefull kompetens inom lagstadgad kärnverksamhet. Kommunen kan helt enkelt inte ta sitt yttersta ansvar för våra äldre medborgare.

Vissa verksamheter lämpar sig inte heller för upphandling. Landeryds vårdbostäder är ett sådant exempel. Jag menar att en större del bör drivas av kommunen. Upphandling kan vara ett komplement, men inte som idag det enda rådande.
 
 
 
Läs mer på:

1 kommentar:

ef sa...

Jag håller med er om att detta med vissa upphandlingar inte borde genomföras och de gagnar varken personal eller hyresgäster. Men glöm inte ta med LSS-boenden när ni diskuterar detta. Personer med LSS-insatser flyttar oftast hemifrån redan i 20-25 års åldern, och det blir väldigt många upphandlingar som de måste vara med om. Det ger otrygghet för såväl personal, hyresgäster och deras anhöriga. Dessa boenden borde också undantas från upphandlingar!