28 mars 2012

S-dialog i Lambohov

Har skrivit tidigare om det härliga i att vara ute och prata politik och höra om vad som är bra eller kan förbättras. Just nu i Lambohov. Vi har fått in mycket bra synpunkter.

Idag skriver Torbjörn Gustavsson om detta;

http://www.corren.se/asikter/aandrasidan/linkopingsdialogen-i-lambohov-5976382-artikel.aspx

Svenska för invandrare - diskussion i fullmäktige igår

Helena Balthammar, Jessica Ericsson och jag hade skrivit en interpellation om sfi:n. Vi önskade svar från ansvariga om vilka visioner och tankar som finns för den här verksamheten.
Vi är flera som fått höra att det finns brister idag. Vad vi ser är avsaknad av helhetstänk, flexibilitet och politisk viljeinriktning. För några år sedan tyckte jag ändå att vi alla strävade mot att heltidsstudier med studier, pratkik och andra insatser skulle bilda en bra mix med utgångspunkt från den enskildes behov. Det som skilde då var mer hur detta skulle genomföras. 
Igår fick vi ett defensivt svar från ansvarigt kommunalråd under kommunfullmäktiges sammanträde. Och jag vet fortfarande inte riktigt vad som är viljeinriktningen, för jag tycker inte att vi fick några egentliga svar.
Språk, jobb och delaktighet är de viktigaste nycklarna till integration. Arbetet med att stärka integrationen och korta tiden till arbete och egenförsörjning behöver förstärkas ytterligare. Vi behöver en politik som sätter människors möjligheter till jobb i centrum. Då behövs resurser samlas för snabbare etablering på arbetsmarknaden. I Linköpings kommun behöver vi samordna resurserna bättre och sätta individen i centrum.

27 mars 2012

Såg på morgonen en repris från gårdagens Östnytt. Sven Lucensky hade ju presenterat sin rapport och jag var nyfiken på vad alliansens svar på den kunde vara. Äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson svarade att upphandlingarna kommer fortsätta som förut men med några justeringar. Men, fler svar gavs inte på frågorna om vad de rapporter som presenterats kommer innebära för framtiden. Se själva på:

http://svtplay.se/v/2754571/ostnytt/26_3_19_15?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2754625/sb,p103416,1,f,-1

26 mars 2012

Det var trångt på äldrenämndens sammanträde idag. Vi var många som ville höra vad Sven Lucensky hade att säga om sin rapport om förfrågningsunderlag och uppföljning inom äldreomsorgen.

Lucensky konstaterar att kraven i ett förfrågningsunderlag bör vara uppföljningsbara. Om kraven är tillräckligt mätbara kan också sanktioner kopplas till det.  I rapporten sägs att det nuvarande sanktionssystemet är verkningslöst. "Sanktionssystemet ger inte trovärdighet åt kvalitetskraven eftersom utförarna inte rapporterar in underlag som kan ligga till grund för att utmäta eventuella sanktioner."

Lucensky säger vidare att det är möjligt att det nuvarande systemet är kostnadsdrivande. Att kommunen skulle fått samma verksamhet för en lägre kostnad, om ett annan upphandlingsmodell tillämpats.

Kraven på bemanning och kompetens är undermåliga enligt rapporten. De är uddlösa och inte tillräckligt tydliga. Kraven ställs på ett diffust sätt, så att det går inte att bedöma idag hur bemanningen ser ut. Slutligen konstateras att resurserna i kommunen inte räcker för att säkerställa en tillräcklig uppföljning.

Jag kan konstatera att det behövs utökade resurser för uppföljning. Kraven på bemanning och kompetens behöver uppenbarligen förstärkas. Målen ska vara uppföljningsbara och utformas så att de leder till utveckling av äldreomsorgen. Sanktioner måste utfärdas om en utförare inte följer kraven. Men framförallt behövs en genomtänkt struktur för äldres boende från politiskt håll. Som grund för det behövs en genomlysning av upphandlingssystemen.

Rapporten svarar på de frågor som getts i uppdrag att svara på. Men rapporten tar avstamp i den modell som vi har idag, inte om det finns någon annan modell som kan ge oss bättre kvalitet för pengen.  Jag vill fortfarande se en utvärdering av upphandlingssystemet för att  ge svar på det. Det har vi socialdemokrater frågat efter länge. Men, vi har fortfarande inte fått svar. Det är frustrerande.

22 mars 2012

Aktivt åldrande

Var tidigare idag på ett seminarium om aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. Det handlade om en av utmaningarna som den offentliga sektorn står inför, att antalet äldre ökar samtidigt som den arbetande befolkningen minskar. I Sverige ökar medellivslängden med 1,5 år per decennium. 


Centern vill sänka ingångslönerna

För alla åldersgrupper och för alla arbetsmarknadsområden.

21 mars 2012

Möjligheten till hälsotid togs bort igår

Vi Socialdemorater vill fortsätta ge kommunens medarbetare valmöjligheten att ta ut sin hälsoförmån antingen i form av tid eller i form av ekonomisk ersättning. Då kan den enskilde själv välja om han eller hon till exempel vill ta en promenad på arbetstid eller att ta ut ekonomisk ersättning för träningskort.

Det har anförts som argument att det är orättvist att behålla hälsotimmen eftersom alla inte kan ta ut den. Men det i sig är ju ett problem och då måste vi ju göra något åt det. Istället för att ta bort hälsotimmen borde vi som arbetsgivare istället se till att förbättra arbetsvillkoren så att fler har möjlighet att ta ut den. Vi socialdemokrater vill både förbättra arbetsvillkor och samtidigt behålla valfriheten att kunna välja hälsotimme eller hälsopeng.

Här är en insändare som speglar en del av alla de synpunkter som vi fått till oss. Många är de som är besvikna och ledsna av medarbetarna i Linköpings kommun för att hälsotimmen tas bort.

19 mars 2012

Barnfattigdomen ökar

i Sverige och i Linköping.
Det behövs insatser både på nationelll och kommunal nivå. Jag och min partikollega Jakob Björneke skrev om detta i Corren för några veckor sedan. Läs gärna den artikeln:
http://www.corren.se/asikter/debatt/artikel.aspx?articleId=5942349

Hörde Fredrik Reinfedt uttala sig. Han sa att det inte stämde att barnfattigdomen ökar...

Att ha äldre anställda

ökar produktiviteten, visar nya studier. I Sverige har det ibland varit svårt för äldre att hitta ett nytt jobb om de blivit arbetslösa. En undersökning visar att 71 % av arbetsgivare sällan eller aldrig anställer människor över 50 år. Hoppas att studien slår hål på fördomarna mot äldres arbetsförmåga.

Måndag morgon

och jag är tillbaka efter att ha varit bortrest med familjen. Det har varit skönt med lite ledigt. Har nu på morgonen ägnat mig åt att uppdatera mig.

9 mars 2012

Idag beslutade personalutskottet att ta bort hälsotimmen för kommunens anställda. Vi socialdemokrater vill ha den kvar. Så här skrev vi:

I januari månad i år beslutade personalutskottet begära en uppföljning av hälsoförmåner. Det tyckte vi var bra. Vi vill satsa på och utveckla det hälsoförebyggande arbetet. Vi hoppades att en sådan uppföljning skulle vara en grund inför ett sådant arbete.

Som svar kommer nu ett förslag på att ta bort hälsotimmen, men ingen uppföljning av hälsoförmåner eller hur de kan utvecklas. Vi har alltså inte fått det som uppdrogs till personaldirektören i januari månad. Därför vill vi i första hand se en återremiss av ärendet.

Den borgerliga majoriteten i Linköpings personalutskott vill ta bort hälsotimmen för kommunens anställda. Det tycker vi är ett illa genomtänkt förslag. Hälsoförmåner är ett viktigt verktyg för att kunna stärka medarbetares hälsa. Vi kan i handlingen inte se några argument för att hälsotimmen ska tas bort.

Vi vill fortsätta ge kommunens medarbetare valmöjligheten att ta ut sin hälsoförmån antingen i form av hälsotid eller i form av ekonomisk ersättning. Då kan den enskilde själv välja om han eller hon till exempel vill ta en promenad på arbetstid eller att ta ut ekonomisk ersättning för att köpa ett träningskort. Istället för att ta bort hälsotimmen borde vi som arbetsgivare istället se till att förbättra arbetsvillkoren så att fler har möjlighet att ta ut den. Vi vill både förbättra arbetsvillkor och behålla valfriheten att kunna välja hälsotimme eller hälsopeng.

Vi vill föra en hälsofrämjande politik. En politik som på sikt ökar hälsan hos medarbetarna i Linköpings kommun. Att den borgerliga majoriteten nu vill ta bort hälsotimmen visar att man vare sig intresserar sig för eller tar ansvar för hälsan hos medarbetarna i Linköpings kommun. Det tycker vi är högst beklagligt. Vi vill fortsätta satsa på både goda arbetsvillkor och hälsofrämjande insatser.

7 mars 2012

Kvinnodagen imorgon.

Det ser jag fram emot att uppmärksamma. Det är viktigt att fortsätta kämpa för jämställdhet. Det finns många frågor kring kvinnors rätt i och utanför Sverige som behöver förändras.

Jag var i Uganda den 8 mars för två år sedan. Det var så fantastiskt att se vilken högtid internationella Kvinnodagen betraktades som där. Alla kvinnor samlades och var uppklädda till fest.

Det får alltså bli klänning imorgon, och samtal om jämställdhet.

2 mars 2012

Sigtuna får ställa krav på bättre djurhållning

Det blev klart förra veckan när Kammarrätten i Stockholm fattade sitt beslut. Det är mycket bra!

Sigtuna kommun hade lagt in långtgående krav på ekologi, arbetsrätt och djurhållning. Nu får de alltså rätt att kräva detta i sina upphandlingar av mat.


 

 

1 mars 2012

Ökade klyftor

LO har i en rapport visat att inkomstskillnaderna i Sverige ökar. Det bekräftar det vi sedan tidigare sett.

Moderaterna har dock inte samma bild. Fredrik Reinfeldt har sagt att det inte alls har skett några vidgade inkomsklyftor. Ander Borg påstod i början av februari i år att Sverige har de minsta inkomsklyftorna i Europa, vilket inte stämmer. I en intervju i Dagens Industri igår verkar dock Anders Borg ge LO delvis rätt.