28 mars 2012

Svenska för invandrare - diskussion i fullmäktige igår

Helena Balthammar, Jessica Ericsson och jag hade skrivit en interpellation om sfi:n. Vi önskade svar från ansvariga om vilka visioner och tankar som finns för den här verksamheten.
Vi är flera som fått höra att det finns brister idag. Vad vi ser är avsaknad av helhetstänk, flexibilitet och politisk viljeinriktning. För några år sedan tyckte jag ändå att vi alla strävade mot att heltidsstudier med studier, pratkik och andra insatser skulle bilda en bra mix med utgångspunkt från den enskildes behov. Det som skilde då var mer hur detta skulle genomföras. 
Igår fick vi ett defensivt svar från ansvarigt kommunalråd under kommunfullmäktiges sammanträde. Och jag vet fortfarande inte riktigt vad som är viljeinriktningen, för jag tycker inte att vi fick några egentliga svar.
Språk, jobb och delaktighet är de viktigaste nycklarna till integration. Arbetet med att stärka integrationen och korta tiden till arbete och egenförsörjning behöver förstärkas ytterligare. Vi behöver en politik som sätter människors möjligheter till jobb i centrum. Då behövs resurser samlas för snabbare etablering på arbetsmarknaden. I Linköpings kommun behöver vi samordna resurserna bättre och sätta individen i centrum.

Inga kommentarer: