28 december 2011

Inkomstskillnaderna ökar kraftigt

Inkomstskillnaderna i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Andelen som anses fattig (relativ fattigdom) har ökat från 4 till 12 procent. Den rikaste tiondelen har fått 88 000 kronor mer i disponibel inkomst, den fattigaste tiondelen har fått 4 000 kronor mindre. Andelen barn som är fattiga ökar naturligtvis då också.

Fortfarande är Sverige jämfört med andra länder ett land med mindre inkomstskillnader än andra.Men, frågan är vilken utveckling vi vill ha. Vilken väg vill vi gå? Mot ett allt mer segregerat samhälle? Det vill inte jag som socialdemokrat. Vad tycker du?

Om du vill läsa mer:
http://www.sns.se/forlag/sns-valfardsrapport-2011-inkomstfordelningen-i-sverige

27 december 2011

Att leda ett parti

Lyssnade på Godmorgon världen i P1 när jag var ute och gick en långpromenad på juldagsmorgonen. Det var flera inslag om partiledaren och dess roll. Man kunde konstatera att partiernas ledare aldrig spelat så stor roll som nu, och att det aldrig ställts så höga krav på en partiledare som tidigare.

Det måste i sin tur innebära att själva politiken och resultatet av den spelar allt mindre roll än tidigare, vilket är sorgligt. Det måste också innebära oerhörda krav på enskilda personer och allt annat som sker i och utanför partiet spelar mindre roll.

För några år sedan lyssnade jag på en samlade radionintervjuer med Tage Erlander. Han sa att han inte skulle klarat att vara partiledare eller statsminister i modernare tid, mot bakgrund mot de speciella krav som ställs idag.

Allt detta leder för mig till många funderingar. Vilka kommer kunna vara partiledare i framtiden, och vilka människor vill vi ha som ledare i framtiden?

21 december 2011

Valfrihet

Jag har haft många samtal med människor om valfrihet den senaste tiden. Vad är egentligen valfrihet. Frihet att välja vad?

Själv vill jag inte reducera valriheten till att enbart kunna välja offentlig eller privat omsorg. Vi socialdemorater vill lägga mer fokus på att kunna välja och ha inflytande över innehållet i omsorgen och hur den utförs. Som en man sa till mig: "Jag struntar väl egentligen i om det är den ena eller andra utföraren. Det jag vill kunna påverka är vad jag vill ha hjälp med."

I dagsläget pratas det mycket om vilken stor valfrihet det finns inom till exempel skolan och omsorgerna. Men, jag håller inte med.  Att bara kunna välja utförare är en begränsning av den enskildes valfrihet. Vi socialdemokrater skulle till exempel vilja se en profilering av boenden. Och att vi hittar ett system för att på riktigt kunna välja och påverka.

16 december 2011

Resultat av upphandlingar

Igår beslutade den borgerliga alliansen i Linköpings kommun att godta ett antal anbud på äldreboenden. Flera av anbuden kommer att innebära minskningar i bemanningen. Vi vet ännu inte riktigt med hur mycket.

Vi socialdemokrater, tillsammans med miljöpartiet, begärde en återremiss. För att få en analys av vad detta skulle innebära för kvaliteten inom äldreomsorgen. För att få veta mer om hur utförare på vissa boenden ska klara av bemanningen och sitt avtal.

Det sa den borgerliga alliansen nej till.

Det står klart att vi behöver en ny äldrepolitik.

15 december 2011

Upphandlingar inom äldreomsorgen

Idag tas ärendet upp om hur ett stort antal äldreboenden ska drivas i framtiden.

Vi har många gånger krävt en översyn av kvalitet och upphandlingssystem inom äldreomsorgen. Inga konsekvenser är nämligen utredda om hur det nuvarande upphandlingssystemet kommer att påverka kvaliteteten i verksamheten. Trots att det finns befogad oro för att det kommer att det till exempel kan komma att innebära minskad bemanning. Det är dags att sätta brukaren i fokus.

14 december 2011

Praktikplats i Linköpings kommun

År 2007 lämnade jag och min partikamrat Almaz Abdulla in en motion om ett ökat antal praktikplatser inom Linköpings kommun.

Skälen till att utöka antalet praktikplatser är flera:
- Arbetslösheten är fortsatt hög i vår kommun. Det behövs insatser för att pressa ner den. Praktikplatser är en åtgärd.
- Kommunen behöver även i framtiden anställa personal. Praktikplatser är ett sätt att visa upp kommunen som arbetsplats.

Vi har dock från olika håll fått höra att det är fortsatt svårt att få fatt i en praktikplats inom Linköpings kommun. Så bör det inte vara. Därför ställde vi idag en fråga i kommunfullmäktige om detta. Sammanfattningsvis bestod Christian Gustavssons (moderat kommunalråd) svar att sitationen är bra.

Men, alla 300 platser används inte, samtidigt som många inte får någon plats. Det går inte ihop. Vi kommer återkomma om detta.

Framtidens klimat

Klimatförhandlingarna i Durban slutade i en överenskommelse, efter långa timmar av oenighet. Trots detta kan inte någon påstå att vi är i hamn. Överenskommelsen innebär inte att vi når de mål vi borde nå.

4 december 2011

Goda exempel i kommunerna

På scenen står fyra kommunpolitiker som kan berätta om goda exempel från sina kommuner.

Malmö har satsat på insatser för fattiga barn. Det handlar till exempel om rätt till förskola med låga eller inga avgifter.

I Avesta har socialdemokraterna infört rätt till heltid för alla kommunanställda.

Örebro län har jobbat målinriktat för att få fler högskoleutbildningar. Det finns en skillnad mellan hur den borgerliga alliansen och vi socialdemokrater ser på de mindre högskolorna ute i landet.

Ekonomi för jobb och välfärd

Dag två på Förtroenderådet. Diskussionerna handlar om ekonomi för jobb och välfärd. Grunden är att vi Socialdemokrater vill se ett jämlikare och starkare Sverige. Det finns inom partiet engagemang och visioner för att det ska bli verklighet.

Förtroenderådet beslutade att satsa på grön omställning, utbildning och investeringar.

3 december 2011

Pagrotsky håller skattetal

Leif Pagrotsky pratar socialdemokratisk skattepolitik. Några utmaningar vi har att möta:

- Allt fler blir äldre. Det är en framgång, men också en utmaning. Det kommer behövas fler vårdplatser. Vi behöver fler som jobbar inom omsorgerna. Det kräver bättre löner och arbetsvillkor.

- Klimatet. Vår tids största utmaning. Det kommer krävas satsningar för att nå dit.

Vidare säger Pagrotsky att Socialdemokratisk skattepolitik ska innebära ökad välfärd, mer investeringar. Skatter är ett medel för att vidga människors frihet och välfärd.

Förtroenderåd idag

På väg till Förtroenderådet idag. Det ska bli kul och spännande att höra diskussionerna.