20 maj 2011

Den ojämlika hälsan

Igår eftermiddag var jag på ett intressant seminarium om folkhälsa. Föreläsare var Hans Nilsson, Linköpings universitet.

Hans Nilsson och en kollega har gjort jämförande studier mellan Norrköping och Linköping. Motala var till del också en del i denna studie. Studierna visar väldigt tydliga skillnader i hälsa mellan de båda städerna. Norrköping har generellt sämre hälsa, samt högre och tidigare dödlighet. När människor själva har fått skatta sin egen hälsa visar det också att det finns en dramatiskt skillnad. Barn i Norrköping har mellan 33-57% högre risk att drabbas av allt från öroninflammationer till lunginflammation. Det var verkligen en del häpnadsväckande skillnader.

Hur kan detta vara möjligt? Det finns väl inga enkla svar på detta. Men, det medför spännande frågor. Dels om vad som påverkar folkhälsan. Utbildning är en viktig faktor, men också historian. Men frågan är ju också hur folkhälsan påverkar utvecklingen i en stad. Vad jag förstår så påverkar en god folkhälsa den ekonomiska tilllväxten positivt. Det är en utmaning, för oss men kanske särskilt i Norrköping. Tur att det finns kloka politiker i Norrköping som kan ta tag i detta (förhoppningsvis med hjälp av föreningar och andra), eller hur?

Inga kommentarer: