30 mars 2011

Rehabilitering inom äldreomsorgen

Många äldre lever idag ett aktivt liv. Andra äldre drabbas av sjukdomar eller krämpor som gör att de behöver stöd för att fortsätta leva aktivt. Rehabilitering är då viktigt och syftar till god hälsa och livskvalitet.

Kommunen och Landstinget har tidigare tillsammans erbjudit rehabiliterande insatser till dem som bor i kommunens äldreboenden, KommunRehab. Här har många fått hjälp av arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Syftet har varit att ge människor stöd att kunna använda sina förmågor i vardagen och därmed kunna leva ett så aktivt liv som möjligt.

Landstinget har nu sagt upp sitt avtal, vilket innebär minskade möjligheter att få stöd och hjälp för många av våra äldre. Det vill vi inte acceptera. Vi vill istället satsa på rehabilitering. 

Majoriteten har valt att inte agera. De säger att det inte är möjligt att kompensera för neddragningarna som Landstingets backande innebär. Inte heller verkar de vilja fortsätta diskussionerna med Landstinget. Jan-Willy Andersson uttalade sig i måndagens Corren om Socialdemokraternas vilja att rädda kvar de rehabiliterande insatserna inom äldreboenden. Han sa att vi driver frågan enbart för att bli populära. Det tycker faktiskt jag är ett respektlöst uttalande, respektlöst för alla de som har haft stor hjälp av rehabiliteringen.

Inga kommentarer: