2 mars 2011

Öka valdeltagandet

I  kommunvalet 2010 ökade valdeltagandet bland förstagångsväljare. Inte sedan 1994 har valdeltagandet bland förstagångsväljare varit så högt, enligt en undersökning från SKL. Det är glädjande. Orsakerna till detta kan vara flera. Skolan gör en viktig insats genom att ge eleverna kunskap om demokrati. Olika särskilda insatser kan också öka valdeltagandet.

Men, valdeltagandet bland förstagångsväljare i Linköpings kommun minskade med 10% mellan 2006 och 2010.

Att arbeta för demokrati är alltid viktigt, men denna statistik måste nautligtvis leda till än större ansträngningar. Vi måste sträva mot att så många som möjligt kan nyttja sin rösträtt. För det måste vi som kommun dra vårt strå till stacken. Socialdemokraterna Rickard Bremer och Kristina Edlund hade ett antal förslag till Valnämnden för att öka valdeltagandet. Se länken:

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/S%202009/Valdeltagande%20.pdf

Den borgerliga majoriteten i valnämnden och kommunfullmäktige ville inte gå med på förslagen. Ett av argumenten var att vi hade högt valdeltagande redan. Jag tyckte beslutet då var sorgligt och oförståeligt, det tycker jag nu också. Mot bakgrund av den nya statistiken hoppas jag att vi kan få igenom våra förslag nästa gång.  För demokratins skull.

Inga kommentarer: