28 september 2016

Förra veckan presenterade regeringen förslaget på budget för de kommande åren. Det är en bra budget som möter de utmaningar som Sverige står inför. ”Samhällsbygget – ansvar för Sverige.” Särskilt prioriteras att värna välfärden med vården och skolan samt att satsa på jobben och klimatet.
 
Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter berättade om vad denna budget innebär lokalt i Östergötland. Se några av nyhetsinslagen här:
http://www.corren.se/nyheter/det-gar-bra-for-linkoping-om4303234.aspx
http://www.folkbladet.se/nyheter/finspang/far-30-miljoner-varje-ar-om4304761.aspx
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6521090

Vi har en god tillväxt, fallande arbetslöshet och ökande sysselsättning och starka offentliga finanser. Sysselsättningen i Sverige är idag historiskt högt - den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin uppmätt i EU.  Arbetslösheten är nere under 7 procent för första gången på över sju år.

Samtidigt står vi inför en rad utmaningar. Just nu har vi runt 100 000 lediga jobb samtidigt som över 350 000 personer går arbetslösa. Det är bostadsbrist i närmare 250 i av Sveriges kommuner. Det påverkar många, bland andra ungdomar som inte kan flytta hemifrån. Välfärdens verksamheter är ansträngda. Vi behöver förbättra etableringen i det svenska samhället. Skillnaderna i hälsa är allt för ojämlik. Vi måste stoppa klimatförändringarna och bidra till en bättre miljö. Vi ser en ökad segregation mellan kommuner och mellan olika områden i en och samma kommun. Här måste vi göra stora insatser för att minska segregationen och för att människor ska kunna känna sig trygga och delaktiga.

För att vända utvecklingen föreslås en rad satsningar:
Vi satsar och har satsat på jobben. Över 20 miljarder för nästa år på utbildningsmöjligheter, på insatser för långtidsarbetslösa.

För att inte hämma jobbtillväxt och för att sänka arbetslösheten ytterligare behöver matchningen på arbetsmarknaden som sagt förbättras.  Därför kommer det nu 17 500 nya platser på yrkesvux, rätt till komvux och studiestartsstöd. Vi genomför också en utbildningssatsning för tidsbegränsat anställda inom äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Allt detta innebär sammantaget att vårt kunskapslyft numera motsvarar runt 70 000 utbildningsmöjligheter år 2019.

För att fler personer med funktionsnedsättning ska få en plats på arbetsmarknaden höjs taket med 400 kr i lönebidragen.

Vi ändrar regelverket i arbetslöshetsförsäkringen så att det ska vara möjligt att vara arbetslös på deltid och få ersättning från försäkringen under maximalt 60 veckor. Fram till nu har reglerna medfört att den som försöker komma tillbaka till arbetsmarknaden kan känna sig tvingad att tacka nej till arbete för att vara säker på att klara sin försörjning. Det rättar vi nu till.

Möjligheten att ansöka om lån från CSN för körkortsutbildning i syfte att genomföra förslaget under mandatperioden ska nu utredas. Körkort krävs för många typer av arbeten.

Vi gör stora satsningar på infrastrukturinvesteringar. Redan våren 2015 sköt regeringen till mer pengar till järnvägsunderhållet, något som verkligen behövs. Utöver de nästan 6 miljarder som läggs på järnvägsunderhåll mot slutet av prognosperioden satsar vi 200 miljoner kronor på en kapacitetshöjning redan nästa år. Ytterligare 2,8 miljarder i ramar avsätt för infrastrukturpropositionen, så sammanlagt ökar vi ramarna med anledning av kommande infrastrukturproposition med totalt nästan 9 miljarder 2019-2020.

Vi genomför också åtgärder för ökat byggande. Det första halvåret 2016 hade vi den högsta byggtakten sen miljonprogrammet. Och på lägre arbetsgivaravgifter för den enskilda näringsidkare som anställer sin första anställda.

När det gäller klimatet är det hög tid för större insatser för att vända utvecklingen. Regeringen har brutit år av underinvesteringar på klimat- och miljöområdet. Nu kommer den största klimat- och miljöbudgeten i svensk historia. Vi satsar bland annat på järnvägen som ju också är en jobbinvestering som både ger bättre pendlingsmöjligheter och skapar jobb i sig. Vi genomför energiöverenskommelsen där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna enades om en gemensam färdplan för övergången till ett helt förnybart elsystem där vi bland annat är överens om ett mål om 100 % förnybar elproduktion till 2040.

Vi bekämpar fattigdom genom vår tidigare sänkning av pensionärsskatten, genom att göra öppenvården för människor över 85 avgiftsfri, borttagningen av bortre parentesen i sjukförsäkringen, höjning av sjuk- och aktivitetsersättningen och höjda bostadstillägg och förbättrad A-kassa.

13 000 fler pedagoger har kunnat anställas i skolan. Antalet sökande och antagna till lärarutbildningen ökar. Barngrupperna minskar i storlek i både förskolan och på fritidshemmen.

Regeringen har redan gjort stora riktade satsningar på skolan. Sammantaget har vi, inklusive den här budgeten, satsat över 10 miljarder på skolan för 2017. Till det tillkommer 10 välfärdsmiljarder som också kommunerna i stor utsträckning kommer användas till skolan.

För att fler människor ska kunna utbilda sig till lärare kommer det 3 600 platser extra på förskollärar- och lärarutbildningen i den här budgeten. Vidare fortsätter vi satsningen på Teach for Sweden som är en kompletterande pedagogisk utbildning för den som vill bli lärare och redan har en akademisk utbildning och satsningen på vidareutbildning av lärare utan lärarexamen.

Regeringen ökar stödet till skolor i utsatta områden inom ramen för Samverkan för bästa skola.

Välfärdsmiljarderna är ett av de största tillskotten och den största permanenta höjningen sedan det generella statsbidraget infördes på mitten av 90-talet. För att värna välfärden är det väsentligt att satsningen är generell, så att varje kommun får möjlighet att prioritera efter deras specifika behov.

Det är en satsning som kan möjliggöra för kommunsektorn att bibehålla men också i många fall öka kvaliteten och anställa fler i välfärden.

Vi satsar också i denna budget på höjd garantinivå i sjuk- och aktivitetsersättning och höjt bostadstillägg. Vi höjer också inkomstgränsen för bostadsbidraget vilket innebär att du kan tjäna något mer och fortfarande vara berättigad till bostadsbidrag. Det är välbehövligt eftersom gränsen legat på samma nivå sedan år 1997 och släpat efter prisutvecklingen i samhället. Flerbarnstillägget i barnbidraget höjs med 126 kronor för det tredje barnet i en familj.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda tillförs myndigheten ytterligare medel. Regeringen avsätter över 900 miljoner kronor 2017–2020 för att stärka insatserna mot våld i nära relationer. Åtgärder kommer att presenteras i en nationell strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor.

Vi har tagit tag i de områden där kostnaderna skenat och bekämpar skattefusk och skatteflykt.

Inga kommentarer: