23 augusti 2016

Parterna har nått överenskommelser om att minska sjukskrivningarna. Mycket bra! Det är bra för de enskilda, för parterna med alla arbetsgivare och fackliga organisationer samt för samhället i stort. Sjukskrivningarna har ökat och är en utmaning för samhället. Idag är 200 000 personer långtidssjukskrivna.

På grund av de höga sjuktalen tog regeringen tag i frågan och presenterade bland annat förslaget om hälsoväxling för att få arbetsgivarna att ta ett större ansvar. Samtidigt sa ansvarig minister Annika Strandhäll att hon i första hand önskade se överenskommelser från parterna.

Överenskommelserna innebär de höjda ambitioner som behövs för att minska sjukfrånvaron med till exempel förbättrade verktyg för rehabilitering och arbetsmiljöarbete. Det är bra – den enskilde behöver rätt stöd för att få bättre hälsa och kunna komma tillbaka i arbete.

”Svenska modellen funkar” sa Anders Hammarbäck, processledare för arbetet med att åstadkomma partsgemensamma lösningar som sänker sjuktalen.

Vår kloka socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sa bland annat på presskonferensen: ”Målsättningen att få ner sjuktalen ligger kvar och vi har ett gediget arbete kvar framför oss.”

Inga kommentarer: