21 juni 2016

Hur når vi jämställda pensioner?

Det var temat för ett väldigt intressant seminarium idag på förmiddagen.

Inkomstgapet mellan män och kvinnors pensioner är totalt 30%. Skillnaderna mellan män och kvinnor har inte minskat. Det finns några saker som gör att skillnaderna blir så stora:
- Deltidsarbete påverkar mycket. Och 80% av de som jobbar deltid är kvinnor, särskilt många är de yngre kommunanställda kvinnorna. Ännu ett skäl till varför det är viktigt att göra heltid till norm.
- Tjänstepensionen bidrar negativt och ökar de ojämställda pensionerna. Det förvånade i alla fall mig hur stor påverkan tjänstepensionen faktiskt har.
- Låga löner i början av arbetslivet spelar roll. Att sänka ingångslönerna är alltså ur flera perspektiv ett dåligt förslag.
- Att se till att vi får ett hållbart och jämställt arbetsliv är avgörande även ur detta perspektiv.
 
Det är över 20 år sedan den senaste pensionsuppgörelsen. Pensionsgruppen bestående av sex riksdagspartier arbetar nu på med det som framkommit och presenterades idag på seminariet. På regeringens hemsida kommer inom kort presenteras antologin "Jämställda pensioner. Ds 2016:19". Det är dags att kraftigt minska gapet mellan män och kvinnor - även på pensionsområdet.

Inga kommentarer: