28 april 2016

Men alltså, snö utanför fönstret. Det känns inte som om den ljuva våren är här.

Det är torsdag och jag har nu varit vikarierande riksdagsledamot för Teresa Carvalho i en och en halv vecka. Det känns bra, intressant och roligt. Jag vill kunna bidra till att genomföra en socialdemokratisk politik som kan leda till ett rättvisare samhälle, en mer jämlik hälsa. Det har varit en intressanta dagar och det känns stort att få förtroendet att ta mig an detta viktiga uppdrag.

Det har under de senaste veckorna kommit fram ett antal rapporter om skattefusk i stor skala. Samhället förlorar gigantiska summor på detta. Pengar som skulle kunna användas till investeringar i välfärden och infrastruktur till exempel. Regeringen tar frågan på allvar och höll idag presskonferens om vad som behöver göras. ”Om bolag eller privatpersoner försöker fuska är det klart att det också ska kosta” sa finansminister Magdalena Andersson idag på en pressträff.

För ett par veckor sedan hölls ett seminarium i riksdagen där en av de inbjudna talarna var infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon var tydlig i sitt budskap att Ostlänken ska börja byggas 2017. Anna Johansson talade om hur avgörande dessa investeringar kommer vara – för person- och godstrafiken men också för samhället i stort.

17 april 2016

Har just städat undan det sista på rummet i stadshuset. Imorgon tar Mikael Sanfridson över som kommunalråd för sociala välfärdsfrågor i Linköpings kommun, vilket Mikael förstås kommer göra alldeles utmärkt.

Från och med imorgon vikarierar jag som riksdagsledamot för Teresa Carvalho som ska vara föräldraledig. Det ska bli intressant och roligt. Och jag hoppas att bästa Teresa får en fin tid!


13 april 2016

For idag till Stockholm och riksdagen. Där anordnades ett seminarium av Östsvenska Handelskammaren och Socialdemokraterna i Östergötland för att påvisa betydelsen av Ostlänken. Deltagande i panelsamtalet var infrastrukturminister Anna Johansson tillsammans med Lena Micko, SKL samt företrädare från näringslivet. Viktigt besked när Anna Johansson sa att tidplanen ligger fast - byggstart år 2017. Det ser vi fram emot!

Under dagen har finansminister Magdalena Andersson presenterat vårbudgeten. Kommunerna får en 10 miljarder för att stärka välfärden. Det är bra! Läs om vårbudgeten här: http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Varbudget-2016/ Det går bra för Sverige nu - hög tillväxt och lägre arbetslöshet än på många år.

Ikväll var jag och träffade gäster och anhöriga till en av våra verksamheter inom Linköpings äldreomsorg. De var väldigt nöjda med insatserna, vilket känns gott att höra. Det är viktigt att jobba för en äldreomsorg med hög kvalitet.

7 april 2016

Det kändes stort att igår få vara med om att inviga ett helt nytt äldreboende i Linköpings kommun - Sandrinoparken. Linköping växer och antalet äldre kommer att bli fler. Vi har höga ambitioner, inte minst för äldreomsorgen. Det är mycket viktigt för oss att kunna erbjuda insatser efter människors behov, av hög kvalitet. Linköpings kommun har en historia av stora visioner och idéer som blivit verklighet, även inom äldreomsorgen. Jag kan nämna Lärcenter och arbetet med demensarbetslag och mobilt demensteam som exempel. Nu samlas kompetensen för demensvård på Sandrinoparken för att ytterligare kunna stärkas och utvecklas. På Sandrinoparken har vi också satt rätten till heltid inte bara som ett krav utan också ett utvecklingsuppdrag gör att följas som exempel, för att senare kunna spridas vidare. Utveckling av äldreomsorgen är viktig!

Hann bli lite blöt av regnskuren under cykelturen hit till stadshuset idag på morgon. Men det är härligt att våren och ljuset är här och det så kallade april-vädret. Hade en härlig och ledig vecka i Härjedalsfjällen förra veckan och for hem från snö och minusgrader till våren. Att under en dag kunna resa från en årstid till en annan är häftigt, tycker jag. Jag älskar alla våra årstider.
 
Idag är jag inte längre ordförande i äldrenämnden - det är nu Mikael Sanfridson som tagit över. Om lite drygt en vecka kommer Mikael också ta över uppdraget som kommunalråd. Det känns bra och tryggt att lämna över till Mikael. Mitt engagemang för äldreomsorg och sociala välfärdsfrågor kommer finnas kvar oavsett.
 
I onsdags träffade jag Teresa Carvalho som jag ska vikariera för i riksdagen från och med den 18 april. Vi pratade om aktuella frågor i utskottet och i riksdagen i stort samt lite praktiska ting. Fick sedan vara med och träffa hela utskottsgruppen (Socialförsäkringsutskottet), statsrådet Annika Strandhäll och hennes stab. Det var en mycket trevlig kväll. Och jag tycker att det ska bli mycket spännande och intressant med riksdagsuppdraget.

4 april 2016

På väg hem från Stockholm där jag pratat om framtidens äldreomsorg i Linköpings kommun. Berättade om våra särskilda förutsättningar, utmaningar och vad vi vill göra för att stärka kvaliteten. Ägnade särskilt tid åt att berätta om vårt arbete med lättillgängligt stöd i olika former, eftersom det fanns ett stort intresse därav.

Sedan mitten av 90-talet har Linköpings kommun erbjudit lättillgängligt stöd utan föregående biståndsprövning eller med så kallad förenklad handläggning. Det innebär till exempel att linköpingsbor själva kan ta kontakt med hemtjänsten när man är över 75 år och behöver några timmar hemtjänst eller dagverksamhet. Syftet med detta sätt att arbeta är att det kan göra att fler människor söker och kan få hjälp snabbt och enkelt i ett tidigt skede.

Fick också möjlighet att lyssna och därefter prata med Susanne Rolfner Suvanto som leder utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Susanne och de andra i utredningen har varit ute och mött många med erfarenheter och kunskaper om äldreomsorg och det är intressant att få ta höra om det. Det ska bli oerhört spännande att få höra resultatet av den utredningen när den ska presenteras i september.

Professor Bengt Simonsson på KTH berättade om hur ny teknik kan utveckla äldreomsorgen. Rasmus Person som är kommunalråd i Örebro berättade om den medborgardialog som genomförts och vad som kommit fram i den. Det hade där blivit tydligt med den oro som många känner för just teknikutvecklingen inom vård och omsorg.

Jag anser att teknik på ett bra sätt kan stödja och komplettera de insatser som den enskilde får och kan underlätta och öka den enskildes oberoende. Några exempel på detta är de larm som idag känns som en självklarhet för omsorgen, eller den I-pad som kan hjälpa någon att inte bara hålla kontakt med hemtjänsten utan även med vänner och familj som man kanske inte har möjlighet att träffa så ofta.