5 februari 2015

Arbetssituationen för socialsekreterare diskusteras nu ofta. En ny undersökning som gjordes på uppdrag av fackförbundet SSR visar att sju av tio socialsekreterare funderar på att byta jobb.


Detta är naturligtvis något som vi måste ta på allvar. När jag har pratat med socialsekreterare om detta, säger många att det är en pressad situation med hög arbetsbelastning bland annat på grund av ökad dokumentation samt att de vill ha bättre förutsättningar för sitt jobb med bättre arbetsvillkor. Detta förstärks också av det jag läst.


I Linköpings kommun har vi utifrån dessa signaler satsat pengar för att kunna anställa fler socialsekreterare. Kraven med bland annat förändrad lagstiftning har ökat behoven av fler socialsekreterare för att kunna säkra en bra kvalitet.


Människors behov av stöd och hjälp ökar ju också alltid när arbetslöshet och otrygghet är hög. Då blir situationen för den enskilde än mer pressad. Så ett arbete för ett mer jämlikt samhälle är också en viktig insats.


Jag vet också att ansvarig minister Åsa Regnér också tar frågan på allvar. Jag var med henne och besökte socialkontoret i Linköpings kommun härom dagen för att hon just ville höra mer om vad som kan göras för att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare.

Inga kommentarer: