11 november 2014

Idag fick vi in vår replik på Correns ledare om Linkköpings kommun som Fairtrade City: Såhär skrev vi:


Corren ifrågasätter i sin ledare ”Gränslös kommunpolitik” 5/11 varför kommuner ska påverka oss att äta en viss sorts bananer och dricka en viss sorts kaffe. I Linköpings kommun vill vi att alla kaffe och alla bananer som konsumeras i de kommunala verksamheterna ska ha producerats på ett etiskt och hållbart sätt där producenten får bra betalt för sin vara, där man motverkar barnarbete och diskriminering och där man arbetar för ekologisk hållbarhet. Det tycker vi är en självklarhet.


För fem år sedan beslutade Linköpings kommunfullmäktige att bli en Fairtrade City i samverkan med näringsliv, föreningsliv och andra organisationer. Att vara en Fairtrade City innebär att vi vill ta ansvar för att våra skattemedel används på ett respektfullt sätt. Vi vill ställa krav på att de varor som vi upphandlar har framställts på ett sätt som respekterar de mänskliga rättigheterna. Linköpings kommun handlar varor och tjänster för cirka 2 miljarder kronor om året. En mindre andel av detta är varor som tillverkats i utvecklingsländer, men det handlar trots allt om betydande summor. Som upphandlare kan vi ställa krav på goda villkor under själva produktionen av en vara. Det kan till exempel vara när kommunen köper in frukt till förskolor och andra verksamheter.


Genom att Linköpings kommun nu är en Fairtrade City arbetar vi för att betala vad varorna faktiskt kostar. Aktiva konsumentval har betydelse för den värld vi lever i, oavsett om valet görs av en enskild individ i mataffären eller av kommunen. Märkningar som t ex Fairtrade underlättar dessa val samtidigt som frågan om under vilka förhållanden en vara är producerad väcks, inte bara för de varor som bär ett särskilt märke utan även för alla andra varor som vi konsumerar. Därmed kommer också de bakomliggande kärnvärdena för Fairtrade i fokus. Grundläggande arbetsvillkor, en lön som går att leva på och respekt för människovärdet borde vara en självklarhet. Fairtrade handlar om att kräva respekt för mänskliga rättigheter och att försöka bedriva handel på mer jämlika villkor.


Eva Lindh,
kommunalråd (s)
Muharrem Demirok,
kommunalråd (c)
Styrgruppen för Fairtrade City

Inga kommentarer: