28 augusti 2014

Upphandling

Jag har fått frågan om vad vi vill med de övriga omsorgerna i kommunen, om vi har samma politik för till exempel LSS-boendena som för äldreomsorgen. Mitt svar är ja.

Tänkte förtygliga lite om vad vi tycker om upphandling inom omsorgsverksamheterna och de sociala stödinsatserna:

1.Vi socialdemokrater vill se upphandlad verksamhet som ett komplement till kommunens utbud, där kommunen står för merparten för att säkerställa kommunens kapacitet och kompetens på området. Större fokus på kvalitet i upphandlingarna och att avtalen följs upp. Alltså att minst 50% av omsorgen ska vara kommunal och inte upphandlas, precis som för äldreomsorgen. Vi vill också skapa bättre förutsättningar för att resurserna används i verksamheten - kvalitet före vinst.
2. Vissa verksamheter lämpar sig inte alls för upphandling. Därför vill vi helt undanta verksamheter från upphandling som är särskilt unika eller där brukarna är särskilt känsliga för förändring.
3. Personalen är den viktigaste faktorn för kvalitet. Därför ser vi satsningar på arbetsmiljö och arbetsvillkor även som en satsning för brukarens bästa. Därför vill vi starta ett arbete för att få bort de delade turerna, öka de trygga anställningarna och se till att heltid blir norm.
4. För att öka tryggheten vill vi se möjligheten till längre avtalstider när upphandling sker. Vi vill därutöver ställa tydliga krav på upphandlingar och en bra uppföljning för att dessa krav uppfylls.

Inga kommentarer: