Jämlik hälsa är en oerhört viktig och angelägen fråga. Vägen till ett mer jämikt samhälle innebär bättre förutsättningar och möjligheter för alla.
Jag, Britt-Marie Johansson - kommunstyrelsens ordförande Boxholm och deltagare i gruppen, Mats Johansson - landstingsråd i opposition och gruppens ordförande, Birgitta Larsson - landstingspolitiker samt samordnare och initiativtagare till s-kommissionen.
Utdrag ur inledningen till vårt politiska program:
"Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla. Vår utgångspunkt är alla människors frihet att kunna leva ett gott liv. Det betyder ett samhälle som undanröjer hinder för människors utveckling och ger alla oavsett uppväxtmiljö möjligheter att nå sin fulla potential.
En förutsättning för det är en god hälsa. Ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar såväl globalt som bland människor i Sverige. Ojämlikhet visar sig i nedsatt hälsotillstånd som i sin tur medför sämre möjlighet att kunna arbeta och delta i samhället. Det är därför hög tid att konfrontera skillnader i hälsa och deras orsaker för att förhindra en utveckling med ökad social oro, konflikter och utanförskap. Arbetet för ökad social hållbarhet och jämlik hälsa måste prioriteras i det politiska arbetet och en förutsättning för att lyckas är att se människors olika behov och förutsättningar. "
Och här är några av våra konkreta förslag på vad som behöver göras - exempel om barn och ungas uppväxtvillkor:
* Fördela resurserna utifrån behov och socioekonomiska faktorer.
* Minska klasstorleken och göra det enklare för barn med särskilda behov att få stöd i skolan.
* Öka och utveckla föräldrautbildning och familjerådgivning.
* Stärka skolhälsovården genom fler skolsköterskor och kuratorer.
* Införa 90-dagars garanti. Den som är ung och utan arbete ska få stöd direkt och inom 90-dagar erbjudas ett riktigt jobb eller en utbildning som leder till jobb.
* Införa bristyrkesutbildningar, som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar