23 januari 2014

Hur ser det ut i äldreomsorgen?

Det har Corren velat spegla i en artikelserie den senaste tiden. Idag publicerades också ett antal läsarkommentarer. Sammantaget ger det ungefär den bild jag också får. Det finns mycket kompetens, glädje, engagemang - men förutsättningarna har blivit allt sämre. Minskad bemanning och ökad stress som naturligtvis påverkar omsorgen för de äldre i slutändan.

Vi socialdemokrater har förslag på vad som behöver göras. Här är de förslag som vi har varit ute och pratat med boende, anhöriga, personal och andra intresserade om:


"Många har en bra ålderdom i Linköping. Här finns engagerad och kunnig personal inom äldreomsorgen som vill och kan göra ett bra jobb. Men utvecklingen går åt fel håll. Många ger uttryck för att gränsen för besparingar är på väg att nås. Vi är oroade över vilka följder det får när bemanningen minskar och stressen ökar bland personalen.
Vi socialdemokrater vill främja kvalitet och brukarinflytande i större utsträckning. Det måste finnas incitament för utförarna att utveckla verksamheterna. Så är inte fallet idag, när priset är det enda avgörande. Vi vill se en mångfald av både små och stora, privata och offentliga aktörer inom äldreomsorgen. Vi välkomnar fler inslag av icke-vinstdrivande aktörer.
Idag bedrivs över 80 % av vårdbostäderna i privat regi. Vi vill säkerställa att kommunen har kompetens nog att ta det yttersta ansvaret och bedriva ett utvecklingsarbete. Det ska också vara möjligt att kunna välja ett vårdboende i kommunal regi som inte handlas upp, det är inte möjligt idag. Upphandlingar skapar oro för många, det måste få vara möjligt att välja bort detta.

Socialdemokraterna vill därför, bland annat:

1. Att största delen av äldreomsorgen bedrivs i kommunal regi, vilket innebär att stora delar av äldreomsorgen undantas från upphandling. I upphandlingar som genomförs ska kvalitet betonas. Avtalen ska också följas upp.
2. Att den borgerliga majoritetens omfattande besparingskrav stoppas och att mer resurser tillförs äldreomsorgen i syfte att öka bemanningen och säkra framtida kompetensbehov.
3. Att möjligheterna till inflytande och valfrihet stärks. Då handlar det om att kunna påverka innehållet i vårdinsatserna, när, hur och vad man får hjälp med.
4. Införa möjligheten till profilerade boenden. Det kan handla om att ett boende har en viss specialkompetens, till exempel inom en sjukdomsdiagnos eller ett boende kring ett särskilt intresse. Det kan handla om en tydlig profil i musik, konst eller friskvård.
5. Ge människor verktyg att använda sina förmågor på bästa sätt genom satsning på folkhälsa även för de äldre, samt ökad tillgång till rehabilitering för de som har behov.
6. Personalen är den viktigaste faktorn för kvalitet. Därför ser vi satsningar på arbetsmiljö och arbetsvillkor även som en satsning på de äldres bästa. Att få bort de delade turerna och öka rätten till heltid är exempel på satsningar som vi vill genomföra."

Inga kommentarer: