24 januari 2013

På förmiddagen besökte jag ett av våra kommunala vårdboenden. Som så ofta blir jag imponerad av den stora kompetens och det engagemang som finns. Många förstår inte, eller glömmer, vilken stor kunskap och känsla för arbetet som krävs inom vård och omsorg.

23 januari 2013

Träffade på eftermiddagen några kloka socialdemokratiska kommunpolitiker för att prata äldreomsorg och omsorg. De ville veta mer om hur det ser ut i Linköpings kommun. De häpnar över hur hur lite pengar som satsas på äldreomsorgen och hur lite verksamhet som finns kvar hos kommunen. Och det är ju verkligen anmärkningsvärt.

Linköpings kommun ligger 27% under den så kallade standardkostnaden. Kommunen har därmed Sveriges 3:e billigaste äldreomsorg. Det innebär naturligtvis något för kvaliteten.

I Linköpings kommun drivs endast 20-25 % av våra äldreboenden av vår kommunala utförare. Detta är nationellt lågt och kan bli än lägre om vår kommunala utförare förlorar kvarstående upphandling.

Vi socialdemokrater har andra tankar om hur vi borde ha äldreomsorgen här i Linköpings kommun.

15 januari 2013

Kvalitet inom äldreomsorgen

Anita Jonasson Kroon, gruppledare för Moderaterna i äldrefrågor, svarade idag på min och Ali Hajars debattartikel om äldreomsorg.
”Linköpings äldre kan vara lugna” står det i rubriken. Våra kontakter med äldre, anhöriga och personal visar inte att de äldre känner sig lugna. De känner en stor oro för kvaliteten på Linköpings äldreomsorg.
Anita Jonasson Kroon beskriver ett antal verksamheter inom Linköpings kommun som håller en hög kvalitet. Jonasson Kroon nämner till exempel det mobila demensteamet och Lärcenter. Det är verksamheter som vi har stridit för. Vi vet att det är mycket bra verksamheter och att de bidrar till en högre kompetens inom demensvården. Bland annat skrev vi en motion till kommunfullmäktige i maj 2011 eftersom det fanns en stor risk att Lärcenter inte skulle kunna finnas kvar.
Vidare nämner Anita Jonasson Kroon satsningar på rehabilitering. Det är gott och väl, men vi anser inte att det räcker. I vår budget satsade vi socialdemokrater 4 miljoner kronor under två år. Rehabiliteringsinsatser bidrar till en god hälsa samt ökar möjligheterna till ett självstädigt liv.
Vi socialdemokrater vill ha en prisvärd verksamhet där man kan känna sig trygg över vilken kvalitet den enskilde får. Så är det inte idag. De flesta vi talat med beskriver kompetent personal som gör allt de kan, men att tiden och resurserna inte räcker till. Så vill vi inte ha det. Vi ser med oro på att resurserna till äldreomsorgen har minskat under de senaste åren, eftersom vi vet att det också påverkar kvaliteten.
De senaste årens utveckling är oroande på flera plan. Bemanningen minskar och stressen ökar bland personalen.  Vi socialdemokrater vill istället främja kvalitet och brukarinflytande. Vi satsar 26 miljoner i vår skuggbudget på ökad bemanning i äldreomsorgen och vi säger nej till den borgerliga majoritetens stora besparingskrav på äldreomsorgen.
Motion om Lärcenter:
Socialdemokraternas budget för 2013 och 2014


Senare idag bär det iväg till Skottland. En grupp politiker och tjänstemän från Norrköping och Linköping som tillsammans ska lära oss mer i "tvillingstäderna" Glasgow och Edinburgh. De två skottska städerna har samverkat på ett mycket bra sätt och kan säkert ge oss kunskap och idéer hur Norrköping och Linköping kan gå vidare.

10 januari 2013

Blev nyss intervjuad av några elever från Folkungaskolan om en fråga som engagerar mig; svensk narkotikapolitik och hur det ser ut med narkotikan i Linköpings kommun.

CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) presenterar varje år en undersökning om drogutvecklingen. Den senaste visade att alkoholkonsumtionen bland unga sjunkit, medan narkotikan visar på en mer bekymmersam utveckling.

Sammanfattningen kan väl bli att det finns en oroande negativ utveckling när det gäller narkotikan och att vi politiker behöver ta frågan på allvar.

9 januari 2013

Debattartikel igår om äldreomsorgen. Vi socialdemokrater vill se en trygg omsorg med hög kvalitet. Läs artikeln här:

http://www.corren.se/asikter/debatt/nedskarningar-kallas-satsningar-6273283-artikel.aspx

Onsdagen den 9 januari

Det har inte varit lugna dagar för Centerpartiet på länge nu. Stödet från väljarna minskar samtidigt som kritiken inom partiet verkar öka. Det idéprogram som tagits fram har fått uppmärksamhet för några av partiet till synes framkastade idéer. Förslag om månggifte och avskaffande av skolplikt har till exempel lyfts fram. Allt som allt känns det som att Centerpartiet är ett parti i fritt fall.

Det som bekymrar mig är att landsbygdsfrågorna får så lite uppmärksamhet från ett parti som tidigare värnat landsbygden. Läste under ledigheten en bok som handlade just om livet på landsbygden. Vilka förändringar som skett och vilka förutsättningar vi står inför. Frågor som borde få mer uppmärksamhet än vad som idag är fallet.