28 augusti 2012

Stärk internationaliseringen!

Det är viktigt för barn med omvärldskontakter. Allt från kulturella upplevelser, besök på arbetsplatser eller utbyten mellan de olika skolorna i kommunen - till internationella kontakter när eleverna sedan blir äldre.
Utbyten innebär att eleverna får skapa sig kunskap och bilder. Det gör att förståelsen inte bara stannar i huvudet, utan också rinner ner i hjärta och mage. Det ger erfarenheter samt stärker barn och ungdomar i sin utveckling. Samtidigt är det ett sätt att stärka arbetet kring värdegrund för en ökad tolerans och förståelse och våra elever blir mer förberedda för ett modernt arbetsliv.
Vi vill investera i internationella kontakter och studier, särskilt då för gymnasieeleverna. Vi tycker att målet borde vara att alla elever i Linköpings kommun ska kunna erbjudas internationellt utbyte.
Redan idag arbetar många skolor i varierande grad med internationella utbyten. Det finns också många program och verksamheter för skolorna att delta i. Men, det finns en del svårigheter och hinder för skolorna. Hinder som vi behöver ta tag i på något sätt. Vi behöver helt enkelt ytterligare stärka arbetet kring internationalisering.
Många skolor vittnar om att framförhållningen och planeringstiden för skolorna blir onödigt kort eftersom man ibland får vänta på klartecken om de sökta bidragen. Då tänker vi att kommunen skulle avsätta en summa i budgeten som en garanti för skolan, under förutsättning att bidrag sökts i god ordning.
Detta skrev vi en motion om förra året, som idag behandlades i kommunfullmäktige. Tyvärr bifölls inte motionen av den borgerliga majoriteten. Det känns sorgligt, men vi kommer tillbaka med förslag för att stärka internationaliseringen. 

Här finns motionen: http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/Socialdemokraterna%202011/2011-10-21%20St%c3%a4rkt%20internationalisering%20.pdf

Inga kommentarer: