7 juni 2012

På tisdagens kommunfullmäktige tas förhoppningsvis beslutet att permanenta Lärcenter. Det kan nu bli svaret på den motion som jag och Jimmy Almevind skrev för ett år sedan.

Det är viktigt att Lärcenter finns, det höjer kompetensen och därmed kvaliteten i demensomsorgen. Det speciella med Lärcenter är att alla de som är engagerade i verksamheten samtidigt jobbar direkt inom demensvården, och att det sker genom samverkan mellan forskare och praktiskt verksamma. Fokus är hela tiden på den verklighet som personal, anhöriga och brukare lever i. Man lär av varandras erfarenheter. Det behöver tas tillvara.

I Sverige finns idag ungefär 150 000 personer med demenssjukdom.  Antalet demenssjuka växer, eftersom vi blir allt äldre.  Demenssjukdom är troligen den viktigaste orsaken till en flytt till ett särskilt boende.

Att arbeta inom demensvården ställer speciella krav. Målet för omvårdnaden om personer med demenssjukdom är en god livskvalitet. För att uppnå en sådan omvårdnad krävs kompetens. Kompetensutveckling inom demensvården säkras bland anant genom en fortsatt satsning på Lärcenter.

Inga kommentarer: