26 april 2012

Framtidens kompetensförsörjning

diskuterade vi på ett seminarium idag på morgonen. Vi hade bjudit in utbildningsanordnare, utförare, organisationer, fackliga organisationer, politiker och andra intresserade. Det blev bra samtal med många goda idéer och funderingar som vi tar med oss. Tack till er som var med och bidrog!

Sökande till gymnasieskolornas omvårdnadsprogram har minskat under en rad år. För tjugo år sedan tog 18.000 studenten från ett omvårdnadsprogram, år 2010 var siffran 3.200 studenten. Samtidigt behöver välfärdssektorna anställa  3000 i Linköping  fram till år 2019. Ekvationen går inte ihop. Vi behöver agera.
Jag tror inte att svaret på behovet av mer personal inom äldreomsorgen är att sänka kraven på kompetens. Vi behöver istället satsa på personalen. Att stärka personalvillkoren är inte bara ett sätt att göra yrket mer eftertraktat. Bra arbetsvillkor bidrar till god kvalitet.
Det skulle till exempel behövas extra insatser för att ge ungdomar en bättre bild av hur det är att jobba inom omsorgerna. Vilket roligt yrke det faktiskt kan vara att arbeta inom omsorgerna. En sak är att informera i skolorna. Men också att låta fler ungdomar prova på hur det är genom praktik.

Inga kommentarer: