9 mars 2012

Idag beslutade personalutskottet att ta bort hälsotimmen för kommunens anställda. Vi socialdemokrater vill ha den kvar. Så här skrev vi:

I januari månad i år beslutade personalutskottet begära en uppföljning av hälsoförmåner. Det tyckte vi var bra. Vi vill satsa på och utveckla det hälsoförebyggande arbetet. Vi hoppades att en sådan uppföljning skulle vara en grund inför ett sådant arbete.

Som svar kommer nu ett förslag på att ta bort hälsotimmen, men ingen uppföljning av hälsoförmåner eller hur de kan utvecklas. Vi har alltså inte fått det som uppdrogs till personaldirektören i januari månad. Därför vill vi i första hand se en återremiss av ärendet.

Den borgerliga majoriteten i Linköpings personalutskott vill ta bort hälsotimmen för kommunens anställda. Det tycker vi är ett illa genomtänkt förslag. Hälsoförmåner är ett viktigt verktyg för att kunna stärka medarbetares hälsa. Vi kan i handlingen inte se några argument för att hälsotimmen ska tas bort.

Vi vill fortsätta ge kommunens medarbetare valmöjligheten att ta ut sin hälsoförmån antingen i form av hälsotid eller i form av ekonomisk ersättning. Då kan den enskilde själv välja om han eller hon till exempel vill ta en promenad på arbetstid eller att ta ut ekonomisk ersättning för att köpa ett träningskort. Istället för att ta bort hälsotimmen borde vi som arbetsgivare istället se till att förbättra arbetsvillkoren så att fler har möjlighet att ta ut den. Vi vill både förbättra arbetsvillkor och behålla valfriheten att kunna välja hälsotimme eller hälsopeng.

Vi vill föra en hälsofrämjande politik. En politik som på sikt ökar hälsan hos medarbetarna i Linköpings kommun. Att den borgerliga majoriteten nu vill ta bort hälsotimmen visar att man vare sig intresserar sig för eller tar ansvar för hälsan hos medarbetarna i Linköpings kommun. Det tycker vi är högst beklagligt. Vi vill fortsätta satsa på både goda arbetsvillkor och hälsofrämjande insatser.

Inga kommentarer: