26 mars 2012

Det var trångt på äldrenämndens sammanträde idag. Vi var många som ville höra vad Sven Lucensky hade att säga om sin rapport om förfrågningsunderlag och uppföljning inom äldreomsorgen.

Lucensky konstaterar att kraven i ett förfrågningsunderlag bör vara uppföljningsbara. Om kraven är tillräckligt mätbara kan också sanktioner kopplas till det.  I rapporten sägs att det nuvarande sanktionssystemet är verkningslöst. "Sanktionssystemet ger inte trovärdighet åt kvalitetskraven eftersom utförarna inte rapporterar in underlag som kan ligga till grund för att utmäta eventuella sanktioner."

Lucensky säger vidare att det är möjligt att det nuvarande systemet är kostnadsdrivande. Att kommunen skulle fått samma verksamhet för en lägre kostnad, om ett annan upphandlingsmodell tillämpats.

Kraven på bemanning och kompetens är undermåliga enligt rapporten. De är uddlösa och inte tillräckligt tydliga. Kraven ställs på ett diffust sätt, så att det går inte att bedöma idag hur bemanningen ser ut. Slutligen konstateras att resurserna i kommunen inte räcker för att säkerställa en tillräcklig uppföljning.

Jag kan konstatera att det behövs utökade resurser för uppföljning. Kraven på bemanning och kompetens behöver uppenbarligen förstärkas. Målen ska vara uppföljningsbara och utformas så att de leder till utveckling av äldreomsorgen. Sanktioner måste utfärdas om en utförare inte följer kraven. Men framförallt behövs en genomtänkt struktur för äldres boende från politiskt håll. Som grund för det behövs en genomlysning av upphandlingssystemen.

Rapporten svarar på de frågor som getts i uppdrag att svara på. Men rapporten tar avstamp i den modell som vi har idag, inte om det finns någon annan modell som kan ge oss bättre kvalitet för pengen.  Jag vill fortfarande se en utvärdering av upphandlingssystemet för att  ge svar på det. Det har vi socialdemokrater frågat efter länge. Men, vi har fortfarande inte fått svar. Det är frustrerande.

Inga kommentarer: