29 februari 2012

Vinster inom välfärdsområdet

Var igår i Malmö på ett seminarium om vinster i välfärden. Det handlade särskilt om huruvida det är jurisdiskt möjligt att utesluta leverantörer som har koppling till skatteparadis. Inbjudande var det socialdemokratiska kommunalrådet Carina Nilsson, som har engagerat sig i frågan sedan en längre tid tillbaka.

Det är idag ett osäkert rättsläge huruvida det är möjligt att utesluta leverantörer som har koppling till skatteparadis. Det är inte prövat. Men, det finns helt klart öppningar, bara vi väljer att formulera oss rätt.

Vi kan driva frågan nationellt. Socialdemokraterna presenterade tankar om detta den 17/2 i år. Socialdemokraterna vill bland annat ge kommuner och landsting rätt att reservera vård och omsorgskontrakt till icke vinstdrivande företag.

Jag vill se att mer görs. Räntesnurrorna som Anders Borg pratar om är bara en liten del. Vi politiker kan välja att agera. "Politiskt mod kan sprida sig" som en av deltagarna på seminariet sa.

Vi Socialdemokrater i Linköpings kommun har lagt en motion om att inte leverantörer ska ha någon koppling till skatteparadis. Läs gärna motionen:

http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Kommunfullm%c3%a4ktige/Motioner_interpellationer/Socialdemokraterna%202011/2011-11-23%20Etiska%20aff%c3%a4rsregler.pdf

Inga kommentarer: